open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Milorad Dodik stigao u Sud BiH, očekuje se izjašnjenje
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS stigao je u Sud Bosne i Hercegovine, gdje će se izjasniti o krivnji po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.  
16.10.2023. u 12:48
get url
text

{$galerijaFotografija}

On je, pod jakim mjerama osiguranja, u Sud BiH ušao na službeni ulaz ove pravosudne institucije.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu "Ukaz" potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Brojne novinarske ekipe pred Sudom BiH (FOTO: Faktor)

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

VEZANI TEKST - SNSD-ovi dužnosnici došli podržati Dodika u Sudu BiH

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud BiH ranije je odbio zahtjev advokata Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, koja je postupala kao sudija za prethodni postupak u ovom predmetu, kao i sve prethodne prigovore Dodikovog branioca na optužnicu.

DSC_5905.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.