open-navfaktor-logo
search
Prilikom plaćanja računa 1,50 KM ide pošti
Ministar Bošnjak opet iznenađen, sutra sastanak sa upravom Vodovoda: Građani ne žele plaćati proviziju
Ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Bojan Bošnjak održat će sutra u Sarajevu sastanak sa menadžmentima svih komunalnih preduzeća, a nakon odluke ViK-a da ukine usluge plaćanja računa bez provizije
AUTOR: A.G.-Z.
04.06.2024. u 14:16
get url
text
Bojan Bošnjak
Bojan Bošnjak
Ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak održat će sutra u Sarajevu sastanak sa menadžmentima svih komunalnih preduzeća, a nakon odluke KJKP Vodovod i kanalizacija da ukine usluge plaćanja računa bez provizije što je izazvalo veliko negodovanje građana, nezvanično saznaje Faktor.
Ovu problematiku danas je komentirao resorni ministar Bošnjak.
-   Odluka ViK-a nas je iznenadila. Prvo nas je iznenadila odluka da nisu zajedno sa ostalim komunalnim preduzećima na onim naplatnim mjestima koje smo osnivali pa nas je dodatno iznenadilo ovo što su uradili s BH Poštom - kazao je Bošnjak.
Dodao je kako je Ministarstvo zatražilo informacije od mendžmenta ViK-a, te da su nakon 15-ak dana dobili nejasne odgovore u kojima se, tvrdi Bošnjak, ne otkrivaju razlozi zašto je ukinuta usluga niti je ponuđen plan za dalje. 
- Uskoro imamo ozbiljan sastanak sa ViK-om i ostalim komunalnim preduzećima. Što se tiče i ViK-a i ostalih preduzeća, ideja mi je da ponovo pokušamo aktivirati naplatna mjesta u zajedničkim centrima za komunalne usluge. Vidjet ćemo sa menadžmentom ViK-a koliko postoji mogućnosti da se to uradi - poručio je ministar. 
Podsjećamo, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Rusmir Salić tvrdi da se ovo kantonalno preduzeće nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, o čemu su usmeno i pismeno više puta obavještavali nadležno ministarstvo, te da su zbog toga obustavili uslugu plaćanja provizije preduzeću BH Pošta.
Podsjetili su da je ugovor sa BH Poštom bio na snazi od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. "gdje je preduzeće na svoj teret preuzimalo troškove provizije, a koji su u tom periodu iznosili više od 960.000 maraka".
Korisnici usluga Vodovoda i kanalizacije račune za vodu sada plaćaju u BH Pošti uz proviziju od marku i po po računu, što ide na trošak korisnika. 
Kako su Faktoru potvrdili građani iz pojedinih sarajevskih zgrada, oni već predaju peticije u Vladu KS u kojima traže da se omogući plaćanje usluga Vodovodu bez provizije, bilo da se radi o plaćanju u pošti ili da ViK ponovo otvori vlastita naplatna mjesta. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.