open-navfaktor-logo
search
Udar na građane
ViK o ukidanju usluge plaćanja bez provizije: U izuzetno smo teškoj finansijskoj situaciji, o svemu je upoznat ministar
Pored navedenih problema preduzeće nije u mogućnosti izmirivati redovno svoje obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima, kaže direktor ViK-a Rusmir Salić
AUTOR: A.G. - Z.
04.06.2024. u 07:56
get url
text
Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Rusmir Salić tvrdi da se ovo kantonalno preduzeće nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, o čemu su  usmeno i pismeno više puta obavještavali nadležno ministarstvo, te da su zbog toga obustavili uslugu plaćanja provizije preduzeću BH Pošta.
Ovako je direktor VIK-a odgovorio zastupniku u Skupštini KS Davoru Čičiću (SDP) koji je uputio inicijativu da se u sklopu VIK-a osiguraju blagajne gdje će građani moći plaćati račune bez provizije ili da se sa BH Poštom dogovori plaćanje računa bez provizije.
Iz VIK-a podsjećaju da je ugovor sa BH Poštom bio na snazi od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. "gdje je preduzeće na svoj teret preuzimalo troškove provizije, a koji su u tom periodu iznosili preko 960.000 maraka".
Napominju da cijena usluge vode i odvodnje posljednji put donesena 2013. godine i nakon toga nije bilo njenih korekcija.
- Vlada KS imenovala je Nezavisno stručno tijelo 14. aprila 2022. čiji je zadatak bio da se utvrdi validnost kalkulacije i konačni prijedlog visine cijena usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnjom i prečišćavanje otpadnih voda za korisnike KJKP Vodovod i kanalizacija.
Neovisno stručno tijelo utvrdilo je konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga i dostavilo ga Vladi  14. marta na postupanje. Dostavljeno mišljenje do danas nije bilo predmet razmatranja - navode iz VIK-a.
Dodaju da se u međuvremenu desio niz poskupljenja na tržištu po više osnova, a na koje preduzeće nije moglo uticati što je automatski rezultiralo povećanjem troškova poslovanja.
- Troškovi poslovanja su se u periodu od 2021. godine do danas povećali za oko 18,8 miliona maraka. S obzirom na izuzetno tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, a o kojoj smo više puta obavijestili Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako pismeno, tako i usmeno, prinuđeni smo obustaviti uslugu plaćanja provizije preduzeću BH Pošta.
Pored navedenih problema preduzeće zbog nepoštivanja Zakona o komunalnim djelatnostima KS ima i problem tekuće likvidnosti odnosno nije u mogućnosti izmirivati redovno svoje obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima - kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Rusmir Salić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.