open-navfaktor-logo
search
Razgovarano i o specijalizacijama
Ministar Hasanović posjetio KCUS: Od MEDIT-a ćemo tražiti da omogući isporuku nalaza pacijentima putem Vibera
Ministar zdravstva KS kazao je da će u narednom periodu nastojati kadrovski ojačati zdravstvene ustanove, što je prioritet kada je u pitanju unapređenje zdravstvenog sistema i kvalitete usluga
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 17:02
get url
text
Dr. Pilav istakao značajan porast broja dijagnostičkih laboratorijskih usluga
Dr. Pilav istakao značajan porast broja dijagnostičkih laboratorijskih usluga
Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović posjetio je Klinički centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i obavio razgovor sa dr. Alenom Pilavom, v. d. generalnim direktorom ove zdravstvene ustanove.
Ministar Hasanović istakao je da će u narednom periodu nastojati kadrovski ojačati zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, što je prioritet kada je u pitanju unapređenje zdravstvenog sistema i kvalitete usluga.
- U saradnji sa zdravstvenim ustanovama planiramo se bazirati na specijalizacije iz oblasti u kojima bilježimo deficit kadra. Specijalizacije će se raspisivati shodno realnim pokazateljima, a trenutno bilježimo značajan deficit u oblasti patologije i pedijatrije. U toku su i konkursne procedure za prijem medicinskog i nemedicinskog kadra u više zdravstvenih ustanova, između ostalih i u KCUS-u. Uveli smo i sistem elektronskih uputnica, a od MEDIT-a ćemo zatražiti da kroz sistem omoguće i isporuku nalaza putem vibera, kako bismo olakšali pacijentima da ne moraju ići u KCUS po rezultate pretraga koje su uradili. Poteškoće s kojima se suočavamo svakodnevno uspješno prevazilazimo, uspješnom komunikacijom i saradnjom sa zdravstvenim ustanovama. Zdravstveni sistem je oblast u kojoj se mora kontinuirano raditi, sarađivati i dogovarati se. Održani sastanak jedan je u nizu koje smo realizirali u cilju unapređenja kvalitete usluga - izjavio je ministar Hasanović.
Prema riječima v.d. direktora KCUS-a, u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je značajan porast broja dijagnostičkih laboratorijskih usluga, ali i u svim ostalim disciplinama, na nekim klinikama i do 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.
- Svakodnevno se u KCUS-u uradi veliki broj različitih dijagnostičkih analiza, a u protekla tri mjeseca na Radiologiji bilježimo porast usluga za 12,5 posto u odnosu na isti period 2023. godine. Porast usluga bilježimo i u oblasti Interventne radiologije 12,7 posto, ali i u okviru Mikrobiologije, Biohemije i Imunologije. Nažalost, poteškoće se javljaju kada je u pitanju Klinička patologija, gdje imamo značajan porast zahtjeva za patohistološkim analizama. Zbog nedostatka kadra, ali i realnih mogućnosti tehničke prirode, bilježimo duže čekanje na određene nalaze - kazao je dr. Pilav.
Na sastanku je prisustvovala i v.d. direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, dr. Sabina Prevljak jer je jedna od tema razgovora bila i unapređenje rada klinika u okviru ove dicipline.
Zahtjeva za dijagnostičkim analizama, posebno kada je riječ o patohistološkim i visokosofisticiranim radiološkim analizama, se nažalost značajno povećao, zbog povećanog broja oboljelih od najtežih malignih oboljenja.
Na kraju su istakli da intenzivno rade na rješavanju ovog problema u saradnji sa Ministarstvom, Univerzitetom u Sarajevu i drugim zdravstvenim institucijama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.