open-navfaktor-logo
search
Odluka komisije
Ministar Mitrović i zastupnik Galić novčano kažnjeni zbog sukoba interesa
Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, novčano je kažnjen zbog sukoba interesa, kao i Jakov Galić, zastupnik Socijalističke partije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, odlučila je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.
26.05.2022. u 16:22
get url
text

Kako nam je rečeno, ministru Mitroviću je sukob interesa utvrđen jer je bio i član Nadzornog odbora javnog preduzeća Komunalac Bijeljina, dok je jedan njegov bliski srodnik član Nadzornog odbora u RiTE Ugljevik, a drugi srodnik je ovlaštena osoba za zastupanje i član skupštine jednog preduzeća koje je iz budžeta finansirano s više od 5.000 KM. 

- Mitroviću je izrečena sankcija 20 posto od neto plaće tokom šest mjeseci - rekla je Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

VEZANI TEKST - Zbog sukoba interesa predložene sankcije ministru Mitroviću, slijedi postupak protiv Nikšića, Petrovića, Jusufovića...

Galić je kažnjen sa odbijanjem deset posto od plaće tokom tri mjeseca, a sukob interesa mu je utvrđen jer je njegov bliski srodnik osoba nadležna za zastupenje u preduzeću koje se također finasniralo iz budžeta. 

Sukob interesa je utvrđen i za Dragana Anđelića, jer je bio zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH do 4. marta 2018, a 21. marta iste godine je "postao" v. d. izvršnog direktora RiTE Gacko. Zakon je zabranio preuzimanje druge funkcije u roku od šest mjeseci nakon napuštanja prethodne, a Anđelić je to učinio nakon 15-ak dana. Međutim, njemu nije mogla biti izrečena sanskcija s obzirom da više nije ni v. d. izvršnog direktora u RiTE Gacko.

Komisija je istovremeno danas pokrenula postupke za utvrđivanje sukoba interesa nekoliko dužnosnika. 

Postupak je pokrenut za Nermina Nikšića, zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH i lidera SDP-a BiH jer je, kako je rekla Pekić, njegov bliski srodnik direktor preduzeća koje se finasniralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM. 

Postupak je pokrenut i protiv Draška Milinovića, direktora Regulatorne agencije za komunikacije, jer je u funkciji ovlaštenog lica Udruženja teniski savez RS-a koje se finasniralo iz budžeta u iznosu većem od 50.000 KM.

Pekić je istakla da će se sukob interesa utvrđivati i za Obrena Petrovića, zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta, kao i za Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, jer je njegov bliski srodnik član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM. 

VEZANI TEKST - Čović kažnjen zbog sukoba interesa jer je HNS dobio budžetski novac, i Nešiću će odbijati 10 posto od plaće

Slijedi postupak i za Mirelu Pelidiju, koja je član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a bila je član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta. 

Zanimljivo je da je na sjednici Komisije predloženo pokretanje postupka utvrđivanja sukoba interesa Muniba Jusufovića (SBB), delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH koji je ujedno i član ove Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Razlog je što je njegov bliski srodnik bio član Upravnog odbora Javnog preduzeća Luka Brčko. 

Jusufović je bio izuzet iz glasanja, ali odluka o pokretanju postupka protiv njega nije mogla biti donesena jer nije dobila dovoljnu podršku, odnosno suzdržan je bio jedan od dva preostala člana Komisije iz reda bošnjačkog naroda. 

- Na ovom se primjeru pokazalo da zakon o sukobu interesa treba mijenjati - ocijenila je Pekić.

Osim nje, u komisiji su zastupnici Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZBiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZBiH) i Sredoje Nović (SNSD), te direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.