open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Badnjević okrivio Ministarstvo finansija BiH, oni mu odgovorili: Budžetski novac nije bio problem u radu IDDEEA-e
IDDEEA je u međuvremenu saopćila da je njihov informacioni sistem, koji je u toku jučerašnjeg dana imao određene probleme, ponovo uspostavljen te sada u potpunosti funkcioniše
Faktor
22.03.2024. u 14:06
get url
text
Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e
Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je demanti na današnju objavu Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine, osporavajući njihov navod o nedostatku budžetskih sredstava za nabavku opreme.
Ističu da je na internet stranici IDDEEA-e, čiji direktor je Almir Badnjević (Naša stranka) danas objavljen je tekst pod nazivom "Obavijest o kvaru na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e".
Dodaju da se u samom tekstu navodi da od podnevnih sati 21. 3. 2024. godine Agencija ima probleme sa informacionom opremom, što je dovelo do otežanog rada sistema, zbog čega IDDEEA nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju usluga korisnicima.
- Kao razlog za nemogućnost pružanja usluga korisnicima, IDDEEA između ostalog, navodi nedostatak budžetskih sredstava za nabavku opreme. Ovom prilikom Ministarstvo finansija i trezora BiH demantuje navode IDDEEA-e zbog činjenice da su odobrena sredstva ovom korisniku u 2022. godini za nabavku opreme iznosila 2.856.000,00 KM, ali su realizirana u procentu od samo 22 posto.
Ako se ovome doda podatak da je IDDEEA koristila IPA sredstva za nabavku opreme u 2022. godini, postavlja se pitanje zašto od svih raspoloživih sredstava nije nabavljena vitalna oprema, koja je sada u kvaru i zbog koje je ugroženo pružanje usluga građanima - istakl su iz Ministarstva.
Također, dodaju iz Ministarstva, u budžetu 2023. godine sredstva planirana za nabavku opreme ovoj Agenciji iznosila su 3.061.000 KM.
- Međutim, IDDEEA je izvršila prestrukturiranje sredstava na druge pozicije i ponovo nije nabavila potrebnu telekomunikacijsku opremu koja je sada u kvaru. Suprotno tome, krajem 2023. godine od prestrukturiranih sredstava je nabavljana oprema u vezi s videonadzorom, koja ima sličnu namjenu kao sistemi kontrole koji su godinu dana ranije nabavljeni putem IPA fondova. Istovremeno, polovina planiranih budžetskih sredstava u 2023. godini ostalo je neutrošeno - naveli su.
Ističu da je važno napomenuti da su za ovog budžetskog korisnika u prethodnom periodu bila planirana dostatna sredstva za obavljanje izvorne nadležnosti, ali da je nerijetko upravo tim sredstvima IDDEEA mijenjala namjenu.
- Zbog svega navedenog, želimo informirati javnost da iznos odobrenih sredstava IDDEEA-i u budžetima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom, te raspoloživa sredstva nisu razlog za nemogućnost pružanja usluga građanima - zaključili su iz Ministarstva.
IDDEEA je u međuvremenu saopćila da je njihov informacioni sistem, koji je u toku jučerašnjeg dana imao određene probleme, ponovo uspostavljen te sada u potpunosti funkcioniše bez problema.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.