open-navfaktor-logo
search
Maloljetnik uhapšen
Ministarstvo o pokušaju ubistva u školi u Sarajevu: Nije vrijeme za međusobne optužbe
AUTOR: Faktor
29.05.2024. u 09:42
get url
text
Ministrica obrazovanja KS Naida Hota-Muminović
Ministrica obrazovanja KS Naida Hota-Muminović
Uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u naselju Briješće u Sarajevu, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi, saopćio je Press KS.
Od Uprave škole u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS očekuju detaljne informacije, kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. Pored toga, najavljuju i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola te, ako bude potrebno, i implementiranje dodatnih mjera za poboljšanje sigurnosti.
U vezi s tim, kako je najavljeno, tim resornog ministarstva jutros će se sastati s rukovodstvom škole. Na navode kako nije dozvoljeno da se nastava odvija online, iz Ministarstva naglašavaju da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za kontruktivan pristup i zajednički angažman, kako bi se preduhitrilo da se nešto slično ponovi u budućnosti.
Takav stil komunikacije, ističu, unosi dodatni nemir i izlaže stresu učenike, njihove roditelje, kao i prosvjetne radnike, koji su uznemireni jučerašnjim događajem.
- Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika - proučili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja / neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.
Iz Ministarstva na kraju dodaju da se u protekle četiri godine intenzivno radi na unapređenju sigurnosnih standarda i dobrobiti djece u obrazovnim ustanovama i poduzimaju aktivnosti usmjerene na sprečavanje neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika, što će se jednakim intenzitetom i nastaviti i u budućnosti, saopćio je Press KS.   
Osoblje Osnovne škole "Behaudin Selmanović" jučer je obavijestilo policiju da je učenik devetog razreda zadobio povredu oštrim predmetom, a koju mu je u školskom prostoru nanio učenik, također devetog razreda. Povrijeđenom učeniku je pomoć ukazana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje su mu konstatirane teške tjelesne povrede i gdje je zadržan na daljnjem liječenju. Povredu oštrim predmetom je zadobio još jedan učenik devetog razreda i njemu su konstatirane lakše tjelesne povrede.
Jučer u poslijepodnevnim satima maloljetni izvršilac je uhapšen zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela ubistvo u pokušaju i lakša tjelesna povreda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.