open-navfaktor-logo
search
"Kisik je medicinski"
Ministarstvo o Stanivukoviću: Plasiranjem zlonamjernih informacija ugrožava se zdravlje stanovništva
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske oglasilo se saopćenjem za javnost povodom optužbi koje je iznio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković da je UKC-u RS-a isporučivan tehničko-industrijski, a ne medicinski kisik.
24.09.2021. u 16:03
get url
text

VEZANI TEKST - Stanivuković iznio teške optužbe: UKC-u RS-a isporučivan industrijski, a ne medicinski kisik

U saopćenju iz Ministarstva napominju da se svaka insinuacija i plasiranje zlonamjernih informacija u javnosti može smatrati direktnim ugrožavanjem zaštite zdravlja stanovništva i izazivanjem straha kod pacijenata i njihovih porodica.

- Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma "TGT" Tehnogas je nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa-kiseonika. Lijekovi koji imaju dozvolu za stavaljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani. Registar Agencije je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici te institucije.

VEZANI TEKST - Đajić: UKC RS-a koristi isti kisik kao i svjetski zdravstveni centri

Iako Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nije nadležno za nabavku lijekova i medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova od početka pandemije marta 2020. godine učinilo je ogromne napore da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj, u prvom redu bolnice, reorganizuju na način da se svi ljudski resursi i kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje oboljelih od COVID 19 i da pacijenti dobiju adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.