open-navfaktor-logo
search
Jačanje kapaciteta
Ministarstvo odbrane i OSBiH nastavljaju započetu nabavku američkih helikoptera
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici 11. maja, među ostalim, donijelo je dvije odvojene odluke značajne u kontekstu jačanja kapaciteta u odbrambenom sektoru, i to jednu o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH), a drugu о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti Zrakoplovstvo.
28.05.2023. u 10:59
get url
text

VEZANI TEKST - Kako je nabavka helikoptera skinuta s dnevnog reda: Helez nije bio na Kolegiju, ali ni Konaković kojeg je ovlastio...

Kako je Feni tim povodom rečeno u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH), radi se o dva odvojena, ali sa stručnog aspekta kompatibilna projekta, koji će doprinijeti povećanju zrakoplovnih sposobnosti OSBiH.

U skladu s prvom odlukom, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju započetu nabavku američkih helikoptera Bell UH-1H-II Huey II, što bi se trebalo realizirati u naredne tri godine.

- Bosna i Hercegovina je za te dodatne helikoptere osigurala 3,6 miliona KM, a ostatak će omogućiti Vlada Sjedinjenih Američkih Država – preciziraju iz resornog ministarstva.

Kako nadalje navode, radi se o helikopterima opće namjene, za koje je službena primopredaja prvobitne isporuke od četiri primjerka za OSBiH obavljena 10. decembra 2021. godine u Kasarni OSBiH "Rajovac".

Ukupna vrijednost ugovora za tu isporuku iznosila je 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH sudjelovala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, putem programa Foreign Military Sales (FMS).

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sredstvima iz američkog Programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

- Nabavka ovih helikoptera ugovorena je po principu "pristupa sveukupnim paketom" (Total Package Approach), koji za navedenu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti i osigurava - isporuku četiri helikoptera Bell Huey II, preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja, te isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu – pojašnjavaju iz MOBiH.

VEZANI TEKST - Ministarstvo odbrane BiH odustaje od remonta starih helikoptera, prioritet je nabavka novih

Istovremeno, podsjećaju kako je nekoliko pripadnika Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno završilo adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja se realizirala od 6. do 25. juna 2021. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Tako su piloti oba helikoperska skvadrona OSBiH, daljom preobukom u BiH, postali operativni na novom helikopteru Huey II.

- Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao "Huey"), koji se već nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH – navode, također, iz resornog ministarstva.

U MOBiH-u smatraju kako ovom nabavkom OSBiH može nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga BiH.

- Prema onome što je već definirano, Sjedinjene Američke Države daju još 12 miliona dolara za nabavku naprednih simulatora letenja za ove helikoptere OSBiH, rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.