open-navfaktor-logo
search
"Prečistili" tekst
Miriše na (auto)cenzuru: Kako je Federalna novinska agencija izbacila kritiku vlasti iz saopćenja Sindikata policije
AUTOR: E. G.
11.06.2024. u 19:40
get url
text
Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem iznose niz kritika na račun pojedinaca iz vlasti te kritiziraju različite postupke vlasti, rukovođenje sigurnosnim sektorom, ukazuju na društvene anomalije, kao i one konkretno u MUP-u KS. Povod je jučerašnje ubistvo na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. 
Ništa od toga nije objavljeno u "prečišćenom" tekstu - saopćenju ovog sindikata, a koji je objavila Federalna novinska agencija (FENA) pod naznakom "mišljenje". Iz saopćenja Sindikata objavljenog na FENA-i izbačena je doslovno svaka riječ kritike, pa takav tekst ne odražava mišljenje, stavove, intenciju autora saopćenja. 
Autonomno je pravo FENA-e, kao i svake druge medijske kuće, da bilo koje i bilo čije saopćenje ne objavi uopće, ako je urednička procjena takva. Međutim, u konkretnom slučaju radi se o "prečišćenom" tekstu koji, kao takav, ne odražava uopće poruku koju je Sindikat namjeravao uputiti javnosti. Naprotiv, takav tekst dobija potpuno drugačiji kontekst u odnosu na originalno saopćenje. 
U Etičkom kodeksu FENA-e između ostalog piše: Radnici su dužni da prilikom obavljanja poslova i zadataka budu nezavisni i neutralni u odnosu na bilo kakav politički uticaj. 
Radi li se u konkretnom slučaju o političkom uticaju, cenzuri, autocenziri ili nečemo potpuno drugom...?
Radi boljeg razumijevanja stvari, dodajmo i to da se radi o Javnoj ustanovi FENA, koja je uspostavljena Uredbom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2000. godine "radi obavljanja novinsko-agencijskih poslova od značaja za FBiH". U slobodnijem tumačenju moglo bi se reći da je FENA pandan Javnom servisu Federacije BiH (RTVFBiH). Vlada FBiH između ostalog daje saglasnost Upravnom odboru FENA-e na imenovanje direktora i zamjenika direktora. 
Na fotografiji ispod možete vidjeti tekst - saopćenje Sindikata koji je objavila FENA. 
Na fotografiji ispod (ili u tekstu čiji naslov vidite iznad) možete vidjeti integralni tekst saopćenja Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.