open-navfaktor-logo
search
Dezavuiše se javnost, prave se spektakli
Sindikat oštro: "Policajac u kvartu" postoji 20 godina u KS, imaju li zastupnici drugo rješenje? Nemamo odjeću i obuću!
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 18:17
get url
text
Povodom jučerašnjeg brutalnog ubistva na najprometnijem sarajevskom Vilsonovom šetalištu, oglasio se i Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS.
U saopćenju se pitaju "šta konstatirati u vezi s ubistvom usred dana na najprometnijem mjestu u gradu, a pritom ne uvrijediti 'društvo' i 'sitem'".
- Sindikat najoštrije osuđuje navedeno ubistvo. Nema niko pravo oduzeti nikome život samo zato što se zamjerio, došao na riječ, na ne/postupanje, na bilo šta. Kada bismo tako radili i svako uzimao stvar u svoje ruke, krenuli bi ka potpunoj anarhiji u društvu. Da li smo daleko od toga? Mislim da je ovaj sistem doživio svoj vrhunac i da bolje od ovoga ne može. To je do sada pokazano na bezbroj primjera - navode u saopćenju.
Dodaju kako će sada "neuki samo uzeti za primjer sigurnosne službe i pravosudni sistem".
- Da, i one su dijelom doprinijele ovakvoj situaciji, ali ne u tolikoj mjeri da bi oni bili generalni i glavni krivci za ovakvu vrstu događaja koja je svakako za svaku osudu - naveli su u Sindikatu, a potom nabrojali anomalije ili apsurde koje živimo i kojima svjedočimo u društvu: 
- U 21. vijeku kličemo tramvaju zato što je nov;
- Gdje otvaramo raskrsnice i pravimo spektakl za široke narodne mase;
- Gdje konstatiramo da je kupovina helikoptera "naša velika pobjeda";
 - Gdje nabavljamo body-kamere za policajce koji nemaju ni odjeću i obuću;
- Gdje svaka šuša vodi istragu i osuđuje iako ne radi ni u policiji, ni u tužilaštvu, a ni u sudu, niti se ikada susrela sa pravosudnim i izvršnim državnim aparatom u bilo kojem segmentu osim prolaska na crveno svjetlo i nepropisnog parkiranja;
- Gdje je policija u deficitu sa 700 policajaca iako dezavuišemo javnost kako zapošljavamo 700 novih policajaca;
- U društvu gdje ne smiješ javno iznositi svoju kvalifikaciju i kritički stav jer ćeš se naći na udaru "stranke" i bitnih likova;
- U društvu gdje su mjerila vrijednosti toliko izokrenuta da su nam kič i šund preplavili medijske prostore, pornografija sveopće prisutna na većini programskih kanala u bilo koje doba dana i noći, a kultura i kulturna baština u izumiranju.
Podsjećaju da je nedavno prvi čovjek Sindikata Viktor Ćatić nagovještavao da će doći do ovakve i slične situacije, navodeći da su policijski službenici, državni službenici i namještenici u Upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo u takvoj "mašini" da daju posljednji atom snage da održe sigurnosnu situaciju na kakvom-takvom nivou.
- Ali, oni koji su se pitali, umjesto da su se bavili rješavanjem nagomilanih problema, oni su se bavili ovim Sindikatom i njegovim prvim čovjekom, kako da ga ušutkaju. A, akademska zajednica šuti. Šuti i ne progovara. Ne oglašava se.
Već duži vremenski period medijski prostor su nam okupirali kvazi eksperti na polju sigurnosti koji nikada nikome lisice na ruke nisu stavili, kao što su npr. Džemal Murga i Dragan Mioković (i ako su stavili, to je nekada bilo u prošlom vijeku ali čisto sumnjamo da su i tada).
I takvi vrhunski stručnjaci koji svakodnevno nanose štetu članovima Sindikata i ostalim uposlenicima u MUP-u Kantona Sarajevo svojim neprimjerenim izjavama i neznanjem posebnu štetu nanose svim ostalim građanima u Kantonu Sarajevo i šire, potpirujući ionako uzavrelu situaciju dolijevanjem ulje na vatru, dajući krila populaciji koja uzor traži u negativnim ponašanjima, stereotipno se poistovjećujući sa osobama iz kriminalnog miljea - ističe se u saopćenju.
Dalje navode da "Sindikat i dalje stoji čvrsto uz sve svoje članove, uposlenike i sve građane, kako Kantona Sarajevo, tako i Federacije BiH na čijem području djeluje, te će svojim radom i dalje ukazivati na anomalije, a čijim bi se otklanjanjem i radno-pravni status članstva, a prevashodno njihova sigurnost i sigurnost svih građana dovela na adekvatan nivo".
- I na kraju, radi zaštite digniteta naših članova, uvaženim zastupnicima u skupštinskim klupama Kantona Sarajevo moramo da naglasimo da je projekat "policajac u kvartu" aktuelan i egzistira u Kantonu Sarajevo skoro 20 godina, tako da očekujemo od njih bolje i kvalitetnije prijedloge za rješavanje enormnih nagomilanih problema - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Viktor Ćatić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.