open-navfaktor-logo
search
Traže reagiranje nadležnih
Mirni protest u Gradačcu nakon još jednog ubistva: Mali broj ljudi, ali snažne poruke
Podsjećaju na potrebu usvajanja Zakona o femicidu, barem na federalnom nivou, ne odustajući od sistemskih rješenja u prevenciji i sprečavanju svih oblika nasilja
AUTOR: N1
11.05.2024. u 15:36
get url
text
Sa protesta u Gradačcu
Sa protesta u Gradačcu
FOTO: N1
Samo nekoliko dana od novog svirepog ubistva Halide Mujedinović, a na dan kad se navršava punih devet mjeseci od ubistva Nizame Hećimović, održan je novi mirni protest u organizaciji neformalne grupe građana u Gradačcu. Ovog puta, međutim, u znatno manjem broju.
Okupljeni traže sistemsku reakciju nadležnih, jer se ne osjećaju sigurno u svom gradu. Zašto više građana danas nije diglo svoj glas, da li su zaboravili sve što se u njihovom okruženju dešava, ili su digli ruke od sistema?
Neradni je dan, podsjeća Miralem Topalović iz ovog udruženja. Ali, građanski aktivizam, kaže, nije stao.
Nerma Šarić, emotivno se prisjetila događaja od prije devet mjeseci, koji su obilježili ovaj grad, piše N1
- Gradačac je postao grad slučaj - konstatuje, osvrčući se na posljednje svirepo ubistvo koje je počinjeno nad Halidom Mujedinović prije samo nekoliko dana.
Napominje da je, na inicijativu i insistiranje aktivista, formirano Koordinaciono tijelo sastavljeno, isključivo, od građana i aktivista, koji će pratiti sigurnosnu situaciju u društvu i alarmirati nadležne na reakciju. Ipak, do danas im od nadležnih, na pozive, koje su im poslali, niko nije odgovorio.
Podsjećaju na potrebu usvajanja Zakona o femicidu, barem na federalnom nivou, ne odustajući od sistemskih rješenja u prevenciji i sprečavanju svih oblika nasilja, poručuju u mnogo manjem broju, ali sve glasnije. Također, tražili su i reakciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.