open-navfaktor-logo
search
Strateški komitet
MOBiH: Pristupilo se uništavanju raketa Luna koje su prethodno iz Banje Luke premještene u Glamoč
Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je 20. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (Strateški komitet za NMiMES). Podršku u organizaciji 20. sjednice pružila je komanda EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
08.06.2022. u 15:31
get url
text

Otvaranjem 20. sjednice, ministar Podžić je iskazao zadovoljstvo činjenicom što se zajedničkim snagama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i međunarodnih partnera radi na smanjenju viškova MiMES-a i povećanju stepena sigurnosti na lokacijama skladištenja MiMES-a. Izrazio je uvjerenje da će aktivnosti na kojima se predano radi znatno doprinijeti očuvanju sigurnog okruženja za građane na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Na sjednici se razgovaralo o realizaciji dosadašnjih aktivnosti na rješavanju MiMES-a, stepenu realizacije projekata EXPLODE+, SAFE-UP, obilježavanju naoružanja u skladu sa zakonima u BiH i međunarodnim propisima za izvoz, o izradi sigurnosne procjene rizika skladišta municije, te o izazovima i budućim koracima na rješavanju ovog veoma važnog pitanja.

Prezentirani su pokazatelji realiziranih aktivnosti na smanjenju količine MiMES-a, između ostalog, od 2006. do 1. juna 2022. godine po raznim osnovama (prodaja, donacija i uništavanje/demilitarizacija) ukupno je riješeno oko 27.000 tona MiMES-a. Zaključno sa 1. junom, Oružane snage BiH raspolažu sa oko 4.330  tona viška MiMES-a i preko 41.000 komada viška naoružanja.

Na sjednici se razgovaralo i o budućim planiranim aktivnostima iz Master plana, a u vezi sa tehničkom inspekcijom teškog naoružanja radi moguće prodaje sredstava, te označavanjem naoružanja i municije sa ciljem uspostave sistema praćenja njihovog životnog vijeka. Jedan od zaključaka bio  je da će se nastaviti sa procesom unapređenja sigurnosti skladištenja MiMES-a i naoružanja.

Kao najveći izazov za MO i OS BiH u narednom periodu istaknuto je rješavanje raketa Luna, kontrolno-tehnički pregled raketa KUP, kao i zanavljanje personala za ove poslove. Ono što je posebno istaknuto jeste da je u proteklom periodu izvršena uspješna operacija premještanja raketa Luna iz rejona skladištenja u okolini Banje Luke u rejon uništenja na poligonu pored Glamoča, a sa 7. junom se pristupilo procesu uništavanja istih.  

VEZANI TEKST - Pendeš tvrdila da su školske, a bile su opasne: Razorne rakete Luna iz Banja Luke izmještene u Glamoč

Prisutnima se obratio i komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely, koji je ujedno bio i domaćin 20. sjednice Komiteta. General Wessely je istakao da se u proteklim godinama značajno popravila situacija kada je u pitanju rješavanje viška MiMES-a. Dodao je da, uprkos međunarodnoj pomoći, kroz projekte OSCE-a, UNDP-a, Tetra Techa, Hallo Trusta, Norveške narodne pomoći (NPA), ključna odgovornost u rješavanju ovog veoma važnog pitanja jeste na Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te se zahvalio na predanosti i fokusu u rješavanju ovog pitanja u cilju obezbjeđenja sigurnog i stabilnog okruženja u državi. 

Sjednici su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, NATO Štaba Sarajevo, te međunarodni predstavnici u BiH, Misije OSCE-a u BiH, UNDP-a,  ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.