open-navfaktor-logo
search
Usvojili zakon u NSRS-u
Mogućnost davanja plaće "na ruke" zbog nekoliko pojedinaca u RS-u doprinijet će bujanju sive ekonomije
AUTOR: Autor: Am. S.
19.04.2024. u 13:36
get url
text
NSRS omogućio isplaćivanje radnika u koverti
NSRS omogućio isplaćivanje radnika u koverti
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku izmjene  Zakona o radu, a sve kako bi ubuduće zvaničnici ovog entiteta koji se nalaze na američkoj crnoj listi mogli primati plaću u gotovini umjesto na račun u banci te tako zaobići posljedice sankcija.
Ekonomski analitičar i federalni zastupnik Admir Čavalić kaže da je suština problema razlog zbog kojeg su se ove izmjene donosile.
- Dakle, ne zbog nekih reformskih procesa već svi znamo da nekoliko pojedinaca nema mogućnost da otvori bankovni račun. Vjerovatno da će ova brzopleta odluka voditi manjoj fizikalnoj disciplini i mogućnosti određenih manipulacija kroz neki prećutni dogovor između poslodavca i radnika na način da se pokuša da se određena sredstva izvuku iz privatne kompanije – naveo je on.
Mišljenja je kako će inspekcije raditi svoj posao, ali činjenica jeste, dodao je, da ovaj zakon otvara tu mogućnost da se više manipuliše.
- Vidjet ćemo šta će se dešavati. Imaju tamo odredbe koje kažu da se mora to sve unaprijed prijaviti, da se mora komunicirati sa nadležnim organima. Međutim, ne možemo kazati da taj korak nije u pravcu omogućavanja određenih manipulacija i slično – kazao je Čavalić.
Donošenje ovih izmjena, navodi Čavalić, direktno se odnosi na povećanje sive ekonomije u entitetu.
- Nekih negativnih posljedica za privredno društvo vjerovatno neće imati. Ali nije dobro uopćeno da se zakoni tako donose radi nekoliko pojedinaca - zaključio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.