open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IZ u BiH osudila sramno negiranje genocida: Međunarodna zajednica i domaći akteri da prekinu saradnju s NSRS-om
AUTOR: Autor: Mina
18.04.2024. u 20:45
get url
text
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine RS-a kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.
- Usvajanje tzv. izvještaja od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda. Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je neophodno usvajanje najavljene Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine - saopćio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice da ove sramne postupke osude i da prekinu saradnju sa Narodnom skupštinom RS-a, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju.
- Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se 'ne može živjeti sa muslimanima' i 'kako muslimani mogu živjeti samo na 25 posto teritorije' najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere su prijetnja miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima. To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizovale i počinile genocid. Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinilaca i politika koje su ga uzrokovale jedini su put u bolju budućnost i jedini garant mira na ovim prostorima - kaže se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.