open-navfaktor-logo
search
Odlagat će opasni otpad
Mostarci koji žive u blizini deponije Uborak: Tužit ćemo Federalno ministarstvo okoliša i turizma
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić prošle sedmice se pohvalio kako je Grad Mostar dobio okolišnu dozvolu za deponiju Uborak.
25.01.2023. u 08:02
get url
text

VEZANI TEKST - Kordić: Za sanaciju Uborka potrebno pet godina, nakon toga zatvaramo to odlagalište

Pri tome je najavio kako je sljedeći korak sanacija tog odlagališta komunalnog otpada i da će za taj postupak trebati pet godina. To je izazvalo oštre reakcije Mostaraca koji žive u neposrednoj blizini otpada, a okupljenih u Građanskoj inicijativi Jer nas se tiče. 

- Sanacija se može uraditi brzo, a ne za pet godina. Oni to razvlače na tako dug period kako bi produžili život deponije. I mi smo dobili rješenje iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je potpisala ministrica Edita Đapo.

Očito zna da broji posljednje ministarske dane pa radi šta hoće. Nevjerovatan je podatak da su izdali novu okolišnu dozvolu samo 20 dana nakon što je poništena stara. U međuvremenu ništa se nije značajno uradilo na deponiji - kaže za Faktor Omer Hujdur iz GI Jer nas se tiče. 

VEZANI TEKST - Vapaj Mostaraca: Deponija Uborak je uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma, pijemo nezdravu vodu

Ističe kako će poduzeti pravne korake.

- Angažovali smo advokata i tužit ćemo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Sada je u rješenju navedeno kako se mogu odlagati i opasne materije u neposrednoj blizini naselja gdje živi 10.000 ljudi - naglašava Hujdur. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.