open-navfaktor-logo
search
Proceduralne igre
Motivi opstrukcija smjene Vlade KS: "Znate li šta smo uradili, a nismo smjeli uraditi?"
Da se iza njih krije nešto dublje, a ne samo "poštivanje Poslovnika", kako to objašnjavaju predstavnici bivše skupštinske većine, sumnja i zastupnica Demokratske fronte Bibija Kerla
20.01.2020. u 09:47
get url
text

Iako je nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) još 17. decembra predala potpise 18 zastupnika za smjenu aktuelnog saziva Vlade KS, ta se smjena, kao i smjena skupštinskog rukovodstva, još nije dogodila.

Proceduralno odugovlačenje smjene u prvi je plan lansiralo i motive tih opstrukcija, s obzirom na to da su promjene parlamentarnih većina i vlada svojstvene svakom demokratskom društvu i u praksi se provode bez opstrukcija kojima svjedočimo u KS.

Da se iza njih krije nešto dublje, a ne samo "poštivanje Poslovnika", kako to objašnjavaju predstavnici bivše skupštinske većine, sumnja i zastupnica Demokratske fronte Bibija Kerla.

- U Vladi KS se ovih dana vrti sve oko toga: "Znate li vi šta smo uradili za ovu godinu?", ali čini mi se da, nakon ovolikog opiranja, stoji pitanje: "Znate li vi šta smo to uradili, a da nismo smjeli uraditi?" – napisala je Kerla.

Još aktuelna vlast u KS je, između ostalog, u nepunoj godini mandata uspjela povećati broj zaposlenih u javnim ustanovama za 375 osoba, što je u suprotnosti sa ranijim obećanjima o smanjenju javne potrošnje kroz reduciranje broja zaposlenih u javnim institucijama.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci otkrivaju koliko se ove godine zapošljavalo u institucijama Kantona Sarajevo

Isti je period obilježilo i zapošljavanje stranačkih kadrova i srodnika zvaničnika vladajućih stranaka, te sumnjive raspodjele budžetskog novca. Takve zloupotrebe položaja nisu presedan u bosanskohercegovačkoj političkoj praksi, ali su kontradiktorne u odnosu na predizborna obećanja i aktuelnu retoriku predstavnika sadašnje vlasti u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.