open-navfaktor-logo
search
Nakon podrške Naše stranke
Može li Boris Horvat biti zajednički kandidat za načelnika Velike Kladuše, šta kažu ostale stranke
AUTOR: M. R. S.
12.06.2024. u 21:52
get url
text
S potpisivanja Platforme
S potpisivanja Platforme
FOTO: Radio Velika Kladuša
Boris Horvat, uspješni privrednik, novi je potencijalni kandidat za načelnika Velike Kladuše čije se ime pojavilo nakon što dosadašnji pregovori stranaka okupljenih oko političke platforme "Zajedno za Veliku Kladušu" nisu rezultirali zajedničkim kandidatom. 
Platforma je dogovorena "u cilju promjene nedemokratske vlasti u Velikoj Kladuši", odnosno kako bi se zajedničkim kandidatom za načelnika suprotstavili Laburističkoj stranci Fikreta Abdića, koji je na načelničkoj poziciji.
Prvobitno je bilo saopćeno da je pet stranaka Platforme podržalo Amira Purića iz Naše stranke kao zajedničkog kandidata, a potom su svoju podršku demantovali iz DF-a, dok su iz Kantonalne organizacije SDA Unsko-sanskog kantona kasnije saopćili da nije potpisan sporazum o podršci bilo kojem kandidatu.
Među tih pet stranaka navedenih u prvobitnom saopćenju o podršci Puriću, osim DF-a i SDA, bili su SDP, DNZ i Naša stranka. Političke stranke NiP i NES, koje su bile dio Platforme, nisu podržale Purića. 
No Naša stranka je sinoć zaključila da njihov Amir Purić povlači kandidaturu i da podržavaju Horvata pozvavši ostale stranke Platforme da učine isto. 
- Velika Kladuša je previše značajna da bismo zbog političkih neslaganja dozvolili nastavak vladavine stranke presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Naš Amir Purić povlači svoju kandidaturu u korist kandidata koji može okupiti širu podršku opozicionih stranaka - naveli su sinoć iz Naše stranke.
Podršku privredniku Borisu Horvatu trebale bi, kako sada stvari stoje, podržati i ostale stranke, osim NES-a. 
Asmir Ćufurović, predsjednik Općinske organizacije SDA Velika Kladuša, kazao je za Faktor da od početka imaju stav da je potreban jedinstven, zajednički kandidat i da su samo tražili pogodno rješenje, te da se pojavilo sada ime Borisa Horvata kojem daju podršku. 
Dodao je da čekaju stav Kolegija SDA, koji zasjeda danas, ali da zasad imaju pozitivne informacije. 
Ćufurović je naglasio da u ovoj fazi Horvata podržavaju Naša stranka, SDP, SDA, DNZ, ali i NiP, a "vjerovatno i DF". 
- NiP je pristao na ovog kandidata. Kod DF-a je bila slična situacija kao kod nas. Oni imaju i "problem" da je lokalnom povjereništvu istekao mandat. U razgovoru s njima rekli su da su za to (Horvata kao zajedničkog kandidata), mislim da će i njihova centrala podržati - dodao je Ćufurović. 
Kazao je da je izvan podrške Horvatu zasad ostao NES. 
Sabahudin Koštić, predsjednik Općinske organizacije NES-a Velika Kladuša, rekao nam je da je NES izašao iz Platforme "zbog igri". 
Kazao je da njima niko od stranaka nije nudio razgovor u vezi s novim kandidatom i da su dobili samo prijedlog Udruženja poduzetnika Velike Kladuše u kojem oni predlažu Horvata. 
Ipak, istakao je Koštić, NES ostaje pri svom kandidatu za načelnika Velike Kladuše, a to je Adis Džanić. 
Udruženje poduzetnika uputilo je dopis strankama u Velikoj Kladuši u kojem predlažu da zajednički kandidat za općinskog načelnika bude Horvat. Poručili su da je motiv to što dosadašnji pregovori nisu rezultirali zajedničkim kandidatom Platforme "Zajedno za Veliku Kladušu".
Demokratska fronta ranije je, kada je demantovala podršku Puriću, saopćila da je činjenica da postoje dvije grupacije probosanskih stranaka pa je samim tim podrška jednom i zajedničkom kandidatu onemogućena, ali da njihova podrška neće izostati ako se sve probosanske stranke dogovore oko jednog kandidata.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.