open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Muftijstvo o centru Mevlana i Lakišića haremu: Kakav Mostar želi Mario Kordić?
AUTOR: Mina
29.05.2024. u 10:37
get url
text
Mario Kordić
Mario Kordić
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić jučer je na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara ponovo demonstrirao njegovu viziju i način totalitarne vladavine Gradom Mostarom, poručivši da se inicijativa koju je uputio predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Mirza Drežnjak neće razmatrati jer "nije dobrodošla".
- Koji su kriteriji da nešto bude "dobrodošlo" nije pojasnio, već je na krajnje neprimjeren način, kako on to zna, "iskomunicirao" inicijativu u kojoj se od njega traži da se konačno počne baviti svojim poslom i da u zakonski utvrđenom roku i prema zakonom predviđenim procedurama Islamskoj zajednici omogući izdavanje dozvole za Interkulturni centar "Mevlana" - saopćilo je Muftijstvo mostarsko ovim povodom.
U saopćenju se navodi da, osim prenaglašene bahatosti u istupima gradonačelnika, Islamska zajednica i javnost očekuju da gradonačelnik pokaže ozbiljnost i da uvaži ovaj legalni i legitimni zahtjev jer ako zagovara grad evropskih vrijednosti, onda mu nasušno treba Interkulturni centar "Mevlana" koji će biti most između Istoka i Zapada u srcu Evrope.
Da je Interkulturni centar "Mevlana" potreban Mostaru razumjeli su, dodaju, i međunarodni prijatelji, a ovo pitanje posebno je tretirano i u najnovijem izvještaju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a.
- Ovdje nije riječ o, kako to kaže Kordić, "nekakvom" interkulturnom centru, kojeg bi on najradije želio ignorisati, minimalizirati i omalovažiti, već o konceptu koji je transparentno izložen javnosti u Centru za kulturu Grada Mostara 6. marta ove godine. Ukoliko istinski zagovara multietnički Mostar, onda će učiniti sve da se, čim prije, na lokaciji Lakišića harema uzdigne inkluzivno zdanje kulture i dijaloga po imenu "Mevlana" koje predstavlja simbol ljubavi i poštovanja, a na temelju višestoljetne tradicije izučavanja Mesnevije u Mostaru, još iz vremena čuvenog Derviš-paše Bajezidagića - navelo je Muftijstvo mostarsko.
U saopćenju se jasno poručuje kako se neće moći uskraćivati prava, ne rješavati i daleko od očiju javnosti držati legalni i legitimni zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru jer "Sizifov je to posao".
- Krajnje je neprihvatljivo da Mario Kordić vraća Grad Mostar u ono vrijeme kada su figurirale strogo podijeljene nacionalne općine s prefiksom hrvatske i u kojima nije bilo mjesta za bilo šta drugo i drugačije. Pretpostavljamo da je iz tog vremena i ideja famoznog "trga" na Lakišića haremu, kao i Hrvatsko narodno kazalište, koje se gradi nelegalno. To su projekti koji su "dobrodošli" gradonačelniku i HDZ-u, u vezi s kojima pokrećemo postupak pred sudom u Strazburu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine - kaže se u saopćenju.
Muftijstvo mostarsko poručuje kako njihova "civilizacijska borba neće prestati".
- Mi se borimo za evropski Mostar, bez diskriminacije, u kojem ne postoje barijere i zidovi, jer kakva je budućnost i perspektiva Mostara bez uvažavanja dostojanstva i prava drugih i drugačijih? Nedobronamjerne i licemjerne strategije odugovlačenja, manipulacije i politiziranja neće uroditi plodom. Mi niti ćemo se umoriti, niti ćemo odustati jer nepravedno oduzeti sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema na temelju historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala i prava mora biti vraćen Islamskoj zajednici - ističe se u saopćenju Muftijstva mostarskog.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.