open-navfaktor-logo
search
Kao Sjeverna Koreja
MUP KS proganja i predsjednika sindikata, Vlada šuti: Problem im što se javno govori o lošim uvjetima rada
Viktor Ćatić, policijski službenik i predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, dobio je danas poziv na razgovor iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo zbog javnih istupa u medijima.
10.11.2022. u 14:08
get url
text

Kako za Faktor pojašnjava Ćatić, u pozivu nije konkretno navedeno zbog kojih javnih nastupa se pokrenuo postupak.

- Dobio sam poziv da se danas u 14 sati javim u službene prostorije radi obavljanja intervjua i eventualno pokretanja disciplinskog postupka na okolnosti nakon utvrđenih činjeničnih radnji – započeo je on pa naveo:

- Ja moram napomenuti da je izgleda poslodavac zaboravio da sam ja rukovodilac Sindikata u smislu da sam predsjednik upravnog odbora i da sam ovlaštena osoba za zastupanje po rješenju kojim smo upisani u Registar udruženja. Znači, ja sam ovlašten za istupanje i imam pravo da istupam. S obzirom na to da im je ta činjenica poznata, a da su se oni oglušili o istu, ja mogu samo reći da se od Kantona Sarajevo izgleda pokušava napraviti jedna sjeverokoreizacija kompletnog kantona tako da aktivisti i udruženja više ne smiju istupati i javno iznositi i probleme i pohvale u svojoj okolini koji se odnose na članove njihovih udruženja.

Ćatić je istakao kako će ovaj sindikat iznositi sve ono što je pohvalno, ali i ono što je, dodaje on, kritika na rad poslodavca prije svega da bi se "poboljšao socijalno-ekonomski i radno-pravni status i da bi se očuvalo zdravlje policijskih službenika i ostalih uposlenika u MUP-u KS i Upravi policije".

- Ovdje se vrši klasična zloupotreba prava slobode o javnom istupu i javnom govoru, znači sloboda mišljenja i govora, a koja je u vezi sa slobodom na bezuvjetno i slobodno udruživanje članova. Ovdje nam se krše temeljna prava i zabranjuje nam se iznošenje javne riječi u eter kako bismo prisilili poslodavca da radi u skladu sa zakonom.

Zamislite onda šta bi bilo da izađemo sa radikalnijim metodama, da stupimo u štrajk. Ovo je nevjerovatno šta se radi u Upravi policije, šta je menadžment, vrh policije na čelu sa policijskim komesarom sebi dozvolio, u kakve se pravne igre upušta u nezakonitim okolnostima.

VEZANI TEKST - Ćatić: Ministru i komesaru puna usta hvale, a policijski službenici rade u nehumanim uslovima

- Što se tiče uniformi, neosporni fakat i činjenica je da policijski službenici istu uniformu, jednu jedinu, nose sedam godina i da isto to vrijeme nisu dobili ni obuću. Šta je posrijedi? Poslodavac po našoj infomaciji je raskinuo, odnosno poništio, tender za uniforme 2019. godine. Konkretniji da budem, novi komesar je iz njemu znanih razloga, ako je ova informacija tačna, poništio ugovor za policijske uniforme i obuću 2019. godine jer je navodno ta policijska uniforma i čizme neustavna. Šta ćemo mi raditi dok nam se ne proizvede i dok se ne usaglasi na federalnom nivou da imamo ustavnu uniformu? Ovu neustavnu nosi pola Federacije i sad nećemo nabavljati nikako uniformu dok ne nađemo novu, pa moraju ljudi nešto da nose i da imaju uniformu dok se ne usvoji nova.

Potom se Ćatić osvrnuo na pojedine komentare koje je, kaže, pročitao na društvenim mrežama u kojima su građani pitali zašto sami sebi ne kupuju uniformu.

- Nije to otići u prodavnicu sportske opreme i kupiti sebi uniformu. Propisane dijelove uniforme malo prodavača nudi i ti dijelovi uniforme su enormno skupi. Policajci kupuju dijelove uniforme jer su primorani da ne liče na prosjake na ulici. Ko naravno ima novaca, neko sebi može priuštiti više dijelova uniforme, a neko ne može. Ono što je porazno i sramno je to da poslodavac ne želi da se uključi i da riješi ovo. Mi imamo situacija da mi zbog propusta samog menadžmenta, vrha Uprave policije, da je za 800 hiljada KM nabavljena neupotrebljiva oprema – pojašnjava i dodaje, da ukoliko jeste upotrebljiva, on je ne vidi.

Ovdje Ćatić ističe da se prvnestveno radi o pancirima.

VEZANI TEKST - Sindikat poručio Upravi policije i MUP-u KS: Hitno se uključite u rješavanje problema u radu uposlenika

- Ti panciri treba da štite policijski život na terenu jer mi imamo nažalost poginulih pet policijskih službenika od 1997. godine. Treba pitati policijskog komesara gdje su ti panciri? Kako će policijski komesar protiv sebe ili nekog odgovornog sam podnijeti krivičnu prijavu ili prijavu za utvrđivanje odgovornosti u konkretno navedenom slučaju? Sramota je dokle smo mi došli i da se bavimo trivijalnim stvarima, da trošimo resurse na Viktora Ćatića i Amira Bašića, a ne na rješavanje stvarnih i egzistencijalnih problema u Upravi policije  – kazao je.

Naime, Amir Bašić je policijski službenik kojem je nekoliko dana ranije stigao poziv na razgovor Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde MUP-a KS jer se protiv njega vodi unutrašnja kontrola zbog javnog istupa u kojem je naveo da sedam godina radi u istoj uniformi i cipelama.

Zbog problema sa kojima se susreću Ćatić navodi da su se obraćali nadležnima u više navrata.

- Obraćali smo se svim organima uprave u KS, od premijera, Vlade KS, Skupštine KS, predsjednika iste, Nezavisnog odbora, Odbora za pritužbe javnosti, Jedinice za profesionalne standarde... Još jedino nismo otišli Mehi u kafanu da kažemo šta se dešava. Također, obratili smo se i visokom predstavniku, Misiji OSCE-a u BiH, Evropskoj komisiji. Institucija ombudsmena ima otvorena tri postupka protiv Uprave policije i MUP-a KS u vezi s nezakonitostima koje smo mi uočili i anomalijama na koje je ostao nijem poslodavac – rekao je predsjednik Sindikata.

Na sve pozive, molbe, vapaje Sindikata poslodavaci su se, naglasio je on, oglušili.

VEZANI TEKST - MUP KS proganja policajce koji se javno žale da u istim uniformama i obući rade sedam godina!

- Možda oni ne žele promjene, možda njima ovakvo stanje odgovara. Stanje anarhije, stanje haotičnog sistema. Ja smatram da policijski službenici, državni službenici i namještenici KS neće moći dugo još izdržati u ovakvom pritisku u radu s obzirom na to da nas fali ogroman broj na terenu – zaključuje on i pojašnjava:

- Kako policijski službenik na terenu da radi na jednom reonu, a da pokriva tri reona? Može li se to objektivno izvesti? Pa ne može. Svim atomima snage policijski službenici na terenu daju sve od sebe da bi sigurnost bila na nivou. Koliko ćemo moći izdržati ukoliko se poslodavac nastavi odnositi bahato prema svojim uposlenicima, ne znam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.