open-navfaktor-logo
search
Kad vlast disciplinuje
MUP KS proganja policajce koji se javno žale da u istim uniformama i obući rade sedam godina!
Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo na čijem čelu je policijski službenik Viktor Ćatić osnovan je krajem jula ove godine zbog nezadovoljstva članova radom postojećeg Sindikata policije KS, ali i stanjem u Upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo.
09.11.2022. u 16:32
get url
text

Nedugo nakon osnivanja predsjednik Sindikata Ćatić i policajac Amir Bašić govorili su o problemima s kojima se susreću za O kanal. Tom prilikom Bašić je naveo da sedam godina radi u istoj uniformi i cipelama.

Zbog ovog javnog nastupa Bašiću je prije nekoliko dana stigao poziv na razgovor Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde MUP-a KS jer se protiv njega vodi unutrašnja kontrola.

- On je sindikalni aktivista u ovom sindikatu. Kada govorim aktivista, ne mislim da je on u upravljačkim strukturama, nego je on sindikalni član. Ja sam kao predsjednik Sindikata za ovu TV kuću davao intervju. Oni su pravili prilog o uvjetima rada. Ja sam njega angažovao kao policijskog službenika kako bi dao kratku izjavu ličnog viđenja situacije svog radnog mjesta i okruženja u kojem radi – započeo je Ćatić i dodao:

VEZANI TEKST - Sindikat poručio Upravi policije i MUP-u KS: Hitno se uključite u rješavanje problema u radu uposlenika

- Čovjek sada ima situaciju da je unutrašnja kontrola Jedinice za profesionalne standarde MUP-a KS pokrenula unutrašnju istragu na okolnosti davanja njegove izjave.

Bašić se jučer odazvao ovom pozivu te dao izjavu, kazao je Ćatić dodajući da se javnosti nisu htjeli obratiti kako ne bi bili optuženi da vrše pritisak na rad unutrašnje kontrole.

- Oni sad vode unutrašnju istragu jer je čovjek rekao da radi u nehumanim uvjetima za rad. Tim uniformama je davno istekao rok trajanja, obuću nema, uniforme su neuvjetne. Mi se sami snalazimo za uniforme, šiju nam ih naše supruge, kupujemo sami dijelove uniformi i tako dalje – obrazložio je Ćatić.

On navodi i da postoji niz drugih problema u Upravi policije i MUP-u KS, a koji su, naglašava, tabu tema o kojima, prema njegovim riječima, ne smije niko da govori.

- Ako izađe u javnost, može biti doveden u situaciju da daje odgovore poput kolege Amira Bašića. Iako smo mi tražili i pismeno i usmeno i više ne znamo kako da se poboljša status policijskih službenika i svih ostalih uposlenika u Upravi policije i MUP-a KS – naveo je te pojasnio:

VEZANI TEKST - Ćatić: Ministru i komesaru puna usta hvale, a policijski službenici rade u nehumanim uslovima

- Mi smo nijemi svjedoci ove njihove represije i nerada na djelu. Na svojoj koži najbolje osjetimo koji su problemi i s čim se mi suočavamo, a što se sve, odgovorno tvrdim, vrlo brzo može prenijeti i na sigurnost ostalih građana u KS jer se bojim da nećemo moći odgovoriti svim izazovima koji budu pred nama sa ovakvim odnosom menadžmenta prema uposlenicima i generalno prema radu u službi.

Kako ističe Ćatić, jedan od problema je i nedovoljan broj policijskih službenika.

- Nas ogroman broj fali. Po postojećoj sistematizaciji nas fali više od 30 posto, nije to malo. To je zavidan broj policijskih službenika koji fali na terenu. To je, odgovorno tvrdim, zbog neznanja, nehtijenja menadžmenta da se suoči sa problemom, ali koji se vrlo dobro i vješto suočavaju sa uposlenicima – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.