open-navfaktor-logo
search
Izazovi za bh. privredu
Murphy: Predugo su politički čelnici BiH vrijeme i energiju usmjeravali ka svađama i vlastitim interesima
Predstavnici izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini i  Američke trgovinske komore u BiH (AmCham BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštini  BiH, na događaju "Javno privatni dijalog:AmCham government 2 Business Talks", govorili o oktuelnim temama koje se tiču bh. privrede.
29.03.2023. u 13:03
get url
text

Također, učesnici su govorili o najvažnijim pitanjima i izazovima koji očekuju novi saziv Vijeća ministara BiH u procesu ubrzanja ekonomskog razvoja i rasta domaće privrede. Bilo je riječi i o cyber sigurnosti, digitalizaciji, te nacionalnoj fiskalnoj politici.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić istaknuo je da ta komora kontinuirano radi na poboljšanju privrednog i poslovnog ambijenta u BiH.

- Zadovoljstvo je što danas imamo mogućnost da sarađujemo sa Vijećem ministara. Naš posao, kao poslovne zajednice, je da postavljamo pitanja i otvaramo teme koje su bitne za BiH i da tražimo poboljšanja u zakonodavnim okvirima koji se tiču Vijeća ministara. Rješenja je mnogo na našem stolu i mi ćemo nastaviti da nominujemo teme prema Vijeću ministara. Ne smijemo dozvoliti da BiH kaska za zemljama regiona i drugim evropskim zemljama – kazao je Hamzić.

FOTO: Fena

Neke od tema događaja pored  digitalizacije i cyber sigurnosti su i  modernizacija zdravstva,te pronalaženje rješenja za lakši rad međunarodnih kompanija u BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy naglašava da se BiH suočava sa brojnim ekonomskim izazovima, visokom stopom nezaposlenosti, odlaskom mladih ljudi iz zemlje, dok su stope ekonomskog rasta  niske pogotovo u poređenju sa drugim zemljama regiona  Također, kako dodaje, zemlja nije privlačna ni za legitimna strana ulaganja u mjeri u kojoj bi trebala biti.

-  Predugo su politički čelnici zemlje svoje vrijeme i energiju usmjeravali ka neproduktivnim i etno-nacionalističkim svađama ili ostvarivanju vlastitih interesa, umjesto da kreiraju politike potrebne za generisanje snažnog privrednog rasta i stvaranja sveobuhvatnog prosperiteta za građane BiH. Vrijeme je da se BiH posveti ekonomskim reformama, kao i onima u oblasti vladavine prava  – izjavio je Murphy.

Napominje da članice Američke trgovinske komore, kao i mnoge druge u privatnom sektoru, imaju iskustvo u kreiranju radnih mjesta, osposobljavanju i mentorstvu mladih ljudi, a spremne su da se, u saradnji sa izvršnom vlasti u BiH, „uhvate u koštac“ sa navedenim problemima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.