open-navfaktor-logo
search
Koji su razlozi
Na Domu naroda FBiH danas neće biti Prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu na dnevnom redu neće biti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji je u ponedjeljak usvojen u Zastupničkom domu.
27.01.2022. u 10:33
get url
text

VEZANI TEKST - Oko 90 miliona manje za KS: Usvojene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Jasmin Duvnjak (SDA) je uz Ivu Tadića (HDZ) i Slađana Ilića (SDP) autor Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u Domu naroda, a za Faktor je objasnio zašto se ovaj akt neće naći pred delegatima.

- Želeći ispoštovati sve poslovničke odredbe, pomenuti akt neće biiti danas na Domu naroda. Ovaj dokument je prošao javnu raspravu kao nacrt, sada i kao prijedlog.

Prijedlog mora biti 10 dana u parlamentarnoj proceduri do sazivanja sjednice kako bi se mogli uložiti eventualni amandmani - kaže Duvnjak.

VEZANI TEKST - Zildžić: Nakon 15 godina ravnomjernija raspodjela javnih prihoda

Usvajanje ovog zakonskog dokumenta u Zastupničkom domu izazvalo je burne reakcije. Negodovali su iz Kantona Sarajevo koji bi trebao dobijti oko 90 miliona KM manje nego ranije, dok su iz drugih dijelova FBiH iskazali zadovoljstvo, kako ističu, ravnomjernom raspodjelom javnih prihoda. 

- Svjesni smo koliko je ovo osjetljiva tema. Predloženim promjenama zakonske regulative želimo pokrenuti stvari iz ove oblasti s mrtve tačke. Smatramo da je ovo dobra osnova za širu reformu raspodjele javnih sredstava - ističe Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.