Za je glasalo 66 zastupnika, osam je bilo protiv, a pet zastupnika bilo je suzdržano.

Radi se o izmjenama zakona koji će umanjiti ponder Kantonu Sarajevo i smanjiti dotaciju novca ovom kantonu iz indirektnih poreza.

Prije usvajanja, odvijala se žestoka rasprava, u kojoj su zastupnici iz KS upozoravali da se smanjenjem pondera za KS neće ništa postići osim što će se ugroziti budžet KS, ali i Federacija BiH.

VEZANI TEKST - Vlast u KS i sindikati o raspodjeli javnih prihoda: Otima se od Sarajeva

Kako je tokom sjednice izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA Salko Zildžić, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Ocijenio je da bi time Kanton Sarajevo manje prihodovao 86 miliona KM te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Izmjene su predložili zastupnici i vladajućih i opozicionih stranaka.

Predlagači su kazali da je Sarajevo neopravdano bilo u povlaštenom položaju u odnosu na druge kantone. Smatraju da će na ovaj način biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti upadljivo lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.

Tokom današnje zastupničke rasprave, protivnici ovakvog zakonskog rješenja su tvrdili da će to Sarajevski kanton dovesti u ozbiljne probleme. Neki su zatražili da Vlada Federacije ponudi zakon kojim bi bile zadovoljne sve strane, zasnovan na analizi i odgovarajućim ekonomskim kriterijima.

Zbog zakona su tokom dana su reagirali i Vlada te Skupština Kantona Sarajevo čiji su predstavnici sa pres-konferencije poručili da bi ukidanje pondera 2 uzrokovalo ekonomske posljedice ne samo po kantonalni budžet već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH. Ekonomski stručnjaci već mjesecima ukazuju na potrebu donošenja prijedloga ovog zakona, ali uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu i uravnotežen razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti, poručili su također.

Puni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preraspodjeli javnih prihoda. 

Ove izmjene mora potvrditi Dom naroda.

Na sjednici predstoji rasprava o Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.