open-navfaktor-logo
search
Iće i piće
Na putovanja uglavnom išao Tegeltija: Potrošeno 7.000, na račun države plaćen i "ceh" od 9,88 KM
Preko biznis kartice Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH potrošeno je nešto više od 7.000 KM državnog novca za ugostiteljske usluge tokom devet službenih putovanja u inostranstvo zabilježenih od februara prošle do jula ove godine.
01.09.2021. u 07:50
get url
text

Prema odgovoru Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, većina, odnosno oko 6.000 KM, potrošena je za prvih sedam mjeseci ove godine.

Iako smo pitali, nije nam odgovoreno ko je tačno "napravio" svaki pojedinačni račun. Nije nam odgovoreno ni zašto su troškovi nastali, odnosno koja je bila svrha, kao ni tačno gdje, izuzev što je naveden grad u kojem su nastali.

VEZANI TEKST - Budžetski novac: Biznis karticom ministrica Gudeljević plaćala i u Dubrovniku

Tek pregledom saopćenja sa web stranice Vijeća ministara BiH, vidljivo je da je na većinu ovih putovanja išao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Iz Generalnog sekretarijata je odgovoreno da pravo na ovu biznis karticu za reprezentaciju, odnosno plaćanje ugostiteljskih usluga tokom službenih sastanaka i prijema gostiju, imaju predsjedavajući Vijeća ministara BiH, šef kabineta predsjedavajućeg, što je funkcija koju trenutno obavlja Milorad Đurđević, te pomoćnik generalnog sekretara koji rukovodi Službom za protokolarne poslove.

Prilikom službenih putovanja u inostranstvo biznis kartica Generalnog sekretarijata je korištena u Londonu, Beogradu, Briselu, Podgorici, Tirani, Beču, Nišu i Ohridu.

Interesantno je da je na račun države plaćen i ceh od nepunih deset KM nastao u Tirani (Albanija) u junu ove godine. Tamo je Tegeltija otputovao na samit lidera Zapadnog Balkana.

Najveći pojedinačni račun iznosio je oko 2.000 KM i preko biznis kartice je plaćen u Ohridu (Sjeverna Makedonija) početkom jula, gdje je Tegeltija otputovao na Međunarodnu konferenciju o Zapadnom Balkanu.

To je bilo pretposljednje Tegeltijino putovanje na kojem je korišten državni novac za iće i piće, prije nego što se predsjedavajući Vijeća ministara pridružio bojkotu rada institucija BiH, pa je posljednju sjednicu Vijeća ministara, zakazanu za 29. juli, odgodio.

Iako se reprezentacija koristi i prilikom sastanaka i prijema gostiju u našoj zemlji, iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH su nam dostavili pregled troška nastalih samo prilikom putovanja u inostranstvo, bez objašnjenja da li je i gdje pravljen trošak unutar BiH.

Odgovore na pitanja ko je tačno, kada, gdje, zašto i u kojem iznosu trošio državni novac preko biznis kartice za reprezentaciju zatražili smo od svih državnih ministarstava nakon što je Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u novim izvještajima ukazao na problematične troškove. Podatke smo, u zakonskom roku, dobili tek od Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, dok nam je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poručeno da će odgovoriti u septembru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.