open-navfaktor-logo
search
Zastupnici na potezu
Na sjednici Zastupničkog doma BiH i potvrđivanje odluke o smjeni ministra odbrane Podžića
Na 24. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 26. oktobar u Sarajevu na dnevnom redu će se pod tačkom tri naći i Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.
13.10.2021. u 17:19
get url
text

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 5. oktobra donio Odluku o smjeni Podžića zbog odgađanja planirane okobarske vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

- Ova reakcija uslijedila je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju - saopćeno je iz Tegeltijinog kabineta.

VEZANI TEKST - SDA i DF odmah odgovorili: Glasat ćemo protiv smjene Podžića, Tegeltija neka počne raditi svoj posao

Ministar Podžić je svoju odluku obrazložio zdravstvenim razlozima.

- Vježba nije otkazana, već odgođena isključivo zbog pogoršane epidemiološke situacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veći broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo realizirati i nema nikakvog razloga da se ona ne održi - kazao je tada Podžić.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) poručili su nakon Tegeltijine odluke da će njihovi zastupnici glasati protiv smjene Podžića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.