open-navfaktor-logo
search
Mogućnosti i prava
Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?
AUTOR: Am. S.
21.05.2024. u 07:46
get url
text
FOTO: Ilustracija
O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u zatvorima razgovarali smo s direktorom KPZ Vojkovići Sinišom Perkovićem i advokatom Omarom Mehmedbašićem.
Direktora KPZ-a Vojkovići pitali smo koliko često zatvorenici imaju priliku da se informišu i na koji sve način.
- Većina njih ima televiziju. Imaju sve kanale od sporta, vijesti... Imaju dnevne novine na svakom bloku. Oni su potpuno informisani o svemu što se događa napolju. U zajedničkoj sobi ima televizor, a pojedina zatvorena i pritvorena lica koja koriste određene pogodnosti, sve zavisi u kom se bloku nalaze, ali većina ima televiziju – odgovara nam on.
Pojasnio nam je i koje sve pogodnosti radnog angažovanja zatvorenici imaju u Vojkovićima.
- Svaki zatvor na svijetu ima radni angažman, pa i ovaj. Imamo sekcije, drvorezačku, origami, novinarsku i šivenje. Od radnog angažmana imamo vešeraj i sad smo u fazi pravljenja jedne radionice za preradu drveta – kazao je Perković.
Prema zakonu, pojašnjava on dalje, oni mogu najviše da zarade mjesečno trećinu prosječne plaće što iznosi blizu 300 KM.
Zamolili smo Perkovića i da nam pojasni kako funkcioniše član Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera koji se odnosi na nastavak radnog odnosa sa prijašnjim poslodavcem.
Ovaj član predviđa da zatvorenik koji na izdržavanju kazne zatvora treba da provede do tri mjeseca, a koji je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je do tada radio, ako se zatvorenik i preduzeće s tim saglasi i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća.
- Ovo je zatvor zatvorenog tipa i ovdje su presuđene osobe sa puno većom kaznom od tri mjeseca. To može vjerovatno u nekom drugom zatvoru, u nekom lakšem zatvoru, ukoliko je imao saobraćajku ili neki lakši prekršaj – naveo je direktor KPZ-a Vojkovići.
Mehmedbašić nam pojašnjava kako zatvorenik može tražiti dopust da ide na posao.
- Postoji i ta mogućnos u dogovoru s KPZ-om gdje zatvorenik ide na posao – kazao je on.
On nam navodi kako zatvorenici imaju pravo na jednu posjetu sedmično, dok se s advokatima mogu sastajati svaki dan.
Odgovorio nam je i na pitanje na koji način zarađeni novac zatvorenici mogu potrošiti te postoji li ograničenje iznosa koji mogu imati kod sebe.
- Na kantinu. Male su to plaće. A nema ograničenja koliko novca oni mogu imati kod sebe u zatvoru. Koliko im pošalju. Nije ni to puno – naveo je on.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.