open-navfaktor-logo
search
Prekinuto pogubljenje
Serijskom ubici osam puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju: Nekome je govorio "volim te"
U Idahou je u srijedu prekinuto pogubljenje serijskog ubice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika na smrt s najdužim stažom u SAD-u, nakon što ljekarski tim više puta nije uspio pronaći venu kako bi mu ubrizgao smrtonosnu injekciju.
29.02.2024. u 08:48
get url
text

Creech (73) je u zatvoru od 1974. godine. Osušđen je za pet ubistava u tri države te osumnjičen za još nekoliko.

Već je služio doživotni zatvor kada je 1981. na smrt pretukao drugog zatvorenika, 22-godišnjeg Davida Dalea Jensena. Upravo je to zločin zbog kojeg je Creech trebao biti pogubljen.

U srijedu u 10 sati osuđenik je dovezen u komoru za pogubljenje u zatvoru.

- Trojica članova medicinskog tima pokušala su čak osam puta ubrizgati smrtonosnu injekciju - rekao je Josh Tewalt, direktor zatvorske ustanove, na konferenciji za novinare nakon toga, javlja The Guardian.

Tražili su pogodnu venu na rukama, nogama, stopalima... Upravitelj je u 10.58 sati objavio da prekida pogubljenje.

Creechovi advokati odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu izvršena kazne na američkom okružnom sudu, istaknuvši da ovaj slučaj pokazuje nesposobnost odjela da provede humano smaknuće.

Tim za egzekuciju bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, rekli su u kaznenom odjelu. Lica im se nisu vidjela.

Pogubljenje su pratili i članovi Creecheve porodice. Ruke su mu bile vezane za sto, ali je često pružao prste prema njima. Činilo se da je povremeno izgovarao i riječi: "Volim te" nekome u sobi.

Rodom iz Ohaja, Creech je proveo veliku većinu svog života iza rešetaka u Idahu, iako su se njegovi zločini dogodili u nekoliko zapadnih država.

Prvi put je bio zatvoren u Idahu 1974. zbog ubistva Johna Waynea Bradforda i Edwarda Thomasa Arnolda, dvojice soboslikara koji su pokupili Creecha i njegovu djevojku dok su stopirali.

Služio je doživotnu kaznu za ta ubistva 1981. kada je nasmrt pretukao Jensena. Jensen je bio invalid i služio je kaznu za krađu automobila.

Osim ubojstava u Idahu, Creech je osuđen za ubistvo Williama Josepha Deana u Oregonu i Vivian Grant Robinson u Kaliforniji 1974. Također je bio optužen za ubistvo Sandre Jane Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena u svjetlu njegove druge kazne za ubistvo.

Godine 1973. Creechu je suđeno za ubistvo 70-godišnjeg Paula Schradera u Tucsonu, Arizona, ali je oslobođen optužbi za zločin. Vlasti i dalje vjeruju da je on odgovoran za Schraderovu smrt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.