open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava dodijeljena Majkama Srebrenice
AUTOR: Fena
07.06.2024. u 20:34
get url
text
FOTO: Fena
Udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice dobitnici su godišnje Nagrade za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava koju ove godine dodjeljuju Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Na svečanosti uručenja nagrade večeras u Sarajevu, dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo istakao je da ta nagrada predstavlja priznanje za neumornu posvećenost Majki Srebrenice borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, te da je njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama neprocjenjiv.
Zahvaljujući na nagradi, potpredsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić rekla je da oni nikoga ne mrze, ali da žele da svijet zna za zločine koji su počinjeni.
- Ja želim da imam prijatelje u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i van granica bivše Jugoslavije i hoću da smo ljudi - rekla je Hotić.
Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada Balša Božović izrazio je uvjerenje da će borba Majki Srebrenice inspirisati nove generacije da nastave putem istine i pravde, a da će njihova priča pokrenuti točak moralne odgovornosti za počinjene zločine. 
Na cereminiji je posebno istaknuta njihova ključna uloga u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, čime su značajno doprinijele globalnom prepoznavanju i osudi tog najtežeg zločina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.