open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Nakon koalicionih partnera, ministrici leđa okrenule i kolege, oglasio se i Ekonomski fakultet
Kontroverzni Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo naišao je na brojne negativne reakcije, kako iz političkog, tako i iz akademskog miljea. Nakon što su skupštinski zastupnici iz Kluba SDP-a na jučerašnjoj press konferencij iznijeli brojne manjkavosti i nezadovoljstvo nacrtom ovog zakona, danas se oglasio i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu gdje su izrazili zabrinutost zbog "negativnih implikacija koje će ovaj zakon imati".
07.07.2021. u 11:02
get url
text

Istakli su da prijedlog zakona znatno narušava akademsku autonomiju, te naglašavaju odsustvo plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja.

- Ekonomski fakultet u Sarajevu obavještava javnost da je na jučer održanoj sjednici Vijeće fakulteta otvorilo proces formulisanja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

VEZANI TEKST - Hoće li Nacrt zakona o visokom obrazovanju posvađati "Trojku", SDP ukazao na niz manjkavosti

Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih implikacija koje će ovaj zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire. Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim vijećem ostvariti. Prijedlog nacrta značajno urušava akademsku autonomiju po brojnim osnovama uz istovremeno pretjerano liberaliziranje osnivanja i rada privatnih visokoškolskih ustanova te uvođenje ekonomskih principa nepoznatih u javnom visokom obrazovanju širom svijeta.

Nedovoljno je regulisano osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova kao i dislociranih odjeljenja. U domen uvjeta za izbor u akademska zvanja uvodi se pravna nesigurnost uz ozbiljnu opasnost od derogiranja državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Konačno, Nacrt zakona o visokom obrazovanju se zapravo samo marginalno bavi samim obrazovnim procesom i položajem studenata.

Svojim dosadašnjim radom i djelovanjem u lokalnoj, ali i međunarodnoj zajednici, pionirskim poduhvatima u oblasti visokog obrazovanja u BiH te svjetskim akreditacijama i priznanjima Ekonomski fakultet u Sarajevu je pokazao svoje opredjeljenje ka visokom kvalitetu nastavnog i naučnog rada i djelovanju u skladu sa vodećim svjetskim praksama - stoji u saopćenju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Pozvali su sve koji su radili na izradi ovog zakona, a na čijem je čelu ministrica Melika Husić-Mehmedović, da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja, pa tek onda da pristupe kreiranju zakonskog okvira koji će podržati implementaciju takvih politika.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju naći će se na dnevnom redu na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.