open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Hoće li Nacrt zakona o visokom obrazovanju posvađati "Trojku", SDP ukazao na niz manjkavosti
Sarajevski SDP izrazio je nezadovoljstvo Nacrtom zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo koji će se za dva dana razmatrati na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ističući kako ima niz manjkavosti, apelirajući na Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS da izvrše izmjene.
06.07.2021. u 14:32
get url
text

- Naše osnovno nezadovoljstvo prije svega je diskriminacija profesora u KS, zatim diskriminacija studenata, jednostavno poskupljenje troškova studenata kroz ovaj zakon i to su osnovni razlozi zbog kojih smatramo da ovaj zakon treba pretrpjeti određene izmjene – kazao je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS.

Istakao je kako je napravljena detaljna analiza Nacrta te da su detektovali brojne nedostatke i nedorečenosti. Potcrtao je kako prava studenata i profesora u KS ovim zakonom nisu zaštićena, te da profesori puno lakše mogu postati profesori u drugim kantonima u odnosu na profesore u KS i da vrlo lahko mogu doći da rade u KS, te da je riječ o diskriminaciji.

Zastupnica u Skupštini KS Jasna Duraković istakla je kako ukazuju nanedostatke Nacrta Zakona kako bi se napokon dobilo kvalitetno obrazovanje u KS, da se ne stagnira sa nepotpunim zakonskim rješenjima.

- Nadam se da će Ministarstvo naše primjedbe uvažiti i razmotriti. Ovakva rješenja su veoma retrogradna, apsolutna diskriminacija studenata, značajno se poštravaju uslovi studiranja, povećava se broj studenata koji će skupo plaćati studiranje. Ne možemo sebi priuštiti da povećavamo cijene studiranja. Povećava se ljestvica kriterija napredovanja profesora u Sarajevu, dok u drugim kantonima imamo iste uslove. Pa ćemo imati višeredovnih profesora iz Travnika, Kiseljaka, sa Kobiljače, nego sa Univerziteta u Sarajevu – kazala je između ostalog Duraković.

Navela je kako se olakšava i otvaranje visokih škola, te da će u skladu sa ovim Nacrtom bilo ko moći otvoriti tu vrstu škole bez ikakvih kriterija.

- Zakon otvara mogućnost lošim privatnim univerzitetima, iz Kiseljaka, Travnika, da otvore svoje ispostave u Sarajevu – kazala je Duraković.

Navela je kako nema plana rada, plana ulaganja u obrazovanje.

- Kroz čitav zakon se prozima maksimalna liberalizacija, što znači komercijalizacija visokog obrazovanja, a to znači nužno degradiranje obrazovnog procesa i na taj način se misij avisokoškolskih ustanova prebacuje sa razvoja društva kojem težimo, na isključio sticanje profita. Profit se ispostavlja kao ključni motiv i ne možemo govoriti o kvalitetu, te da će studenti samo na kraju dobiti diplomu – kazala je Duraković ističući kako SDP neće podržati rješenja koja su protivna interesa studenata, akademske zajednice i društva u cijelosti.

Stojanović je kazao da se sve dobronamjerne kritike akademske zajednice koje se fakturišu "Trojci", te da SDP kao dio "Trojke" pokušava da popravi taj stav i da će na svaki mogući način nastojati popraviti.

- Ovo nije udar na "Trojku", ovo je popravljanje situacije i rada unutar Vlade KS gdje ćemo dobiti kvalitetno rješenje – kazao je Stojanović, te dodao:

- Unutar koalicije ne postoje jednaki stavovi po mnogim političkim pitanjima, mislim da je to normalno i ne bih to problematizirao. Ovo Ministarstvo je tek formirano i u u pitanju su "porođajne muke" Ministarstva, da se uspostavi zakon koji ne ide u dobrom pravcu i na osnovu stavova akademske zajednice i studenata odlučili smo se na analizu ovog Nacrta.

U razgovoru za Faktor zastupnica Duraković je kazala da cilj mobilizirati akademsku javnost, zatim i studente, studentske asocijacije i sindikate kao i sve akademske radnike i radnice da s uključe u javnu debatu.

- Ima dosta propusta unutar teksta Nacrta zakona o visokom obrazovanju. Nama nije cilj da remetimo neke planove i dogovore. Ovo je vrlo krupno pitanje, ne političko, već nešto oko čega ne bismo smjeli imati neka razilazeća mišljenja. Ja dijelim mišljenje i naših partnera u vlasti gdje je evidentno da Nacrt zakona mora pretrpjeti izmjene i dopune – kazala je Duraković, te dodala:

- Intencija je bila da se i predlagač ovog Nacrta malo ozbiljnije pozabavi i našim kritikama da se prestane omalovažavati silna plejada akademskih radnika koji već mjesecima upućuju kritike. Čini mi se da je to sve zanemareno, a resorno Ministarstvo čini mi se nije vodilo računa o primjedbama.

Navela je da je imala potrebu da danas otvori jednu vrstu javne rasprave ističući kako ovo ne može biti konačni prizvod.

- Pretpostavljam da će skupštinska većina a pretpostavljam i opozicija imati i konstruktivne kritike i prijedloge. Nije ovo rušenje ničega. Mi jesmo u konstantnoj komunikaciji sa našim partnerima u vlasti, SDP ima prosto svoje stavove i ideološko opredjeljenje i to je nešto što SDP treba da zastupa kako interese akademske zajednice i studenata – navela je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.