open-navfaktor-logo
search
Uputio reagiranje
Nakon odavanja počasti u Kalinoviku Goganović se "pere": U pitanju je spomenik...
AUTOR: Faktor
15.05.2024. u 18:06
get url
text
Goganović negira da se radi o spomeniku Mladiću
Goganović negira da se radi o spomeniku Mladiću
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović reagirao je na, kako je naveo, "pisanje pojedinih medija o odavanju počasti pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca".
Mediji su danas, podsjetimo, objavili informaciju da su Goganović i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Gojko Knežević položili vijence i salutirali ispred spomenika u Kalinoviku koji je zvanično "spomenik srpskim borcima iz rata devedesetih koji su poginuli na kalinovačkom ratištu". Međutim, spomenik je izgrađen u obliku kape zločinca Ratka Mladića, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.
- U pitanju je spomenik pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika. Na vrhu je srpska kapa - šapka, kao dio idejnog rješenja spomenika, koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu - naveo je Goganović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.
Goganović dalje tvrdi da se radi o "zlonamjernom širenju dezinformacija u cilju podizanja političkih tenzija".
- Vijenci su položeni u sklopu aktivnosti vaskršnjeg prijema u organizaciji pravoslavnih pripadnika deminerske jedinice. Napomenuo bih da je po zakonu o odbrani svim narodima u sistemu odbrane zagarantovano pravo da obilježavaju svoje vjerske praznike. Također, kroz djelovanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka baštinimo tradiciju i vojno naslijeđe Vojske Republike Srpske i odajemo počast stradalim borcima, a isto pravo je zagarantovano i pripadnicima druga dva konstitutivna naroda u sistemu odbrane - naveo je Goganović, saopćeno je iz MOBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.