open-navfaktor-logo
search
Donijeti propise
Nakon povlačenja čokoladica Milka Oreo, stigao zabrinjavajući odgovor inspekcije: Ko nam kontroliše hranu?
Autor: A.G.-Z.
29.03.2024. u 09:42
get url
text
Zastupnica Demokratske fronte  Marijana Hrvić-Šikuljak kaže da je dobila zabrinjavajući odgovor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) na pitanje da li su iz prodaje u Bosni i Hercegovini povučene sporne čokoladice Milka Oreo u kojima su pronađeni komadi plastike.
IZ FUZIP-a su naveli da je izvšeno 18 nadzora u većim trgovačkim centrima i u Shopping centru trgovačkog društva Hercegovinsapromet u Mostaru, Bišće Polje bb. 7. marta ove godine gdje su zatekli i stavili van prometa 33 komada spornog proizvoda.
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da je segment sigurnosti hrane u sistemu kontrola prilično zapostavljen, a što se ogleda u nekoliko činjenica: Samo dva od 10 kantona u FBiH (KS i TK) i Federalna uprava za inspekcijske poslove imaju inspektore za hranu,  postojeći inspektori nemaju adekvatnu opremu za uzimanje uzoraka kao ni osigurana namjenska i dostatna budžetska sredstva za službene uzorke. Federalni propisi koji regulišu navedeno postupanje, datiraju od prije 50 i više godina, naveli su.
Apelirali su na zastupnicu da ove činjenice iskoristi za podnošenje inicijative u Parlamentu  Federacije za donošenje relevantnih propisa, kao i nužne kadrovske popune inspekcijskih organa inspektorima za hranu.
fuzip
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.