open-navfaktor-logo
search
Koruptivno djelovanje
SBiH Sarajevo: Vlada KS imenovala prvog inspektora znajući da je krivotvorio potvrdu o radnom stažu
Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kako su saopćili iz Kantonalnog vijeća te stranke u Sarajevu, želi da upozna javnost da je Vlada Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Nihadom Ukom, itekako bila upoznata sa postupkom koji je vodio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS protiv direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Adisa Mešića.
06.03.2024. u 09:55
get url
text

- Naime, Vlada Kantona Sarajevo je u četiri navrata produžavala status v. d. mandata direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, iako je nakon drugog v. d. imenovanja dobila dopis direktora Ureda da je v. d. direktor Adis Mešić krivotvorio potvrdu o radnom stažu prilikom zaposlenja u kantonalnu inspekciju.

Da ponovimo, dopis direktora Ureda Erduana Kafedžića prema premijeru Uku nije bio smetnja za imenovanja u v. d. mandata Mešića i nije bio smetnja za imenovanje na četverogodišnji mandat direktora inspekcije - ističu u saopćenju koje potpisuje predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo Almir Bečarević.

Dodaju da prema stavu Ureda, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Mešić nije mogao biti primljen u inspekciju niti kao inspektor, ali "to nije bila ni najmanja smetnja Vladi Kantona Sarajevo da ga čak četiri puta imenuje u v. d. mandat po tri mjeseca i napokon na puni četverogodišnji mandat direktora jedne od najznačajnijih ustanova u KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Dakle, prvi inspektor Kantona Sarajevo".

- Vlada KS je bila opterećena u 2023. godini ovim imenovanjima na v. d. mandata Mešića, jer se i po ovim imenovanjima vodi postupak u Kantonalnom tužilaštvu i pojedini ministri su već davali izjave u policiji. Učešće Stranke za BiH u Vladi KS je bilo dovedeno u pitanje i na ovom primjeru koruptivnog djelovanja jer ja, kao tadašnji ministar, nisam želio glasati za ova imenovanja u v. d. mandata. Stav je bio da se ispoštuje dopis Ureda, a ne politički diktat. 

Prilikom zadnjeg imenovanja na v. d. mandat, tadašnja Vlada KS se podijelila i ostalo je nejasno kako su pojedini ministri glasali i da li je uopće bilo dovoljno ruku za ovo imenovanje na v. d. mandata direktora. Istovremeno Vlada KS, koja je imenovana bez Stranke za BiH, je odlučila, iako je znala za sve postupke koji se vode protiv direktora Mešića, da ipak imenuje Mešića na mjesto direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove - navode iz SBiH Sarajevo i dodaju:

- Ovako naime izgleda "borba" protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, protiv čega je Stranka za BiH digla glas i odmah bila izbačena iz vlasti. Da tragedija bude veća, još minimalno dva direktora / izvršna direktora imaju krivotvorene potvrde o radnom stažu, a i dalje su direktori. I o ovome smo govorili, ali bezuspješno. 

Iz SBiH Sarajevo su uputili čestitke Uredu za borbu protiv korupcije što je ovaj postupak doveden do kraja i što je sada sve dokumentovano i presuđeno za ono na šta su, kako navode, upozorili kao stranka i kao tadašnji članovi Vlade KS.

- Ujedno, ovim javno postavljamo pitanje, da li je ijedan dokument koji je potpisao Mešić zakonit i da li se sada mogu pokrenuti postupci za stavljanje van snage svih takvih dokumenata, jer niti zaposlenje niti imenovanja na v. d. mandate, kao ni mandat na četiri godine imenovanog direktora nisu bili zakoniti.

I kao što premijer Uk izjavi punih usta prilikom političkog foruma u Briselu prije 2-3 mjeseca, "Kanton Sarajevo je šampion kada je u pitanju borba protiv korupcije". Da nije tragično (protuzakonito, neetično itd.), bilo bi smiješno - zaključili su iz SBiH Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.