open-navfaktor-logo
search
Ocjena Istinomjera
Nakon šamaranja u liftu: Iako je najavio Konaković, NiP nije sankcionisao Bajramovića
Nakon objavljivanja snimka koji se polovinom marta 2023. godine pojavio u medijima, a na kojem se jasno vidi kako u liftu sarajevskog hotela Holiday zastupnik u federalnom Parlamentu Halil Bajramović (NiP) šamara savjetnika premijera USK Sulejmana Samardžića (NES), pored ostalih, reagovao je i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.
16.06.2023. u 19:44
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljujemo video: Pogledajte kako NiP-ovac Bajramović šamara NES-ovca Samardžića

Povodom incidenta, Konaković je osudio napad zastupnika NiP-a, uputio izvinjenje "u ime rukovodstva i članova Naroda i pravde cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti", ali i najavio adekvatnu reakciju i sankcionisanje Bajramovića:

- Bez obzira na okolnosti, nasilje nema opravdanje. Organi stranke će adekvatno reagovati i sankcionisati ovo i svako drugo neprimjereno ponašanje.

Reakcija je stigla i od člana Predsjedništva NiP-a Aljoše Čampare koji je izjavio da je "zgrožen snimkom" te da je nasilje neprihvatljivo i da ne dozvoljava, kako je rekao, nikakve kalkulacije.

- Kao čovjek, građanin Bosne i Hercegovine, federalni ministar unutrašnjih poslova i kao član Predsjedništva NiP-a najoštrije osuđujem nasilničko ponašanje Halila Bajramovića. Nasilje je neprihvatljivo i ono ne dozvoljava nikakve kalkulacije - kazao je tom prilikom Čampara.

Povodom navedenog događaja, Istinomjer je 16. marta 2023. godine objavio analizu pod naslovom Nasilje kao "politički argument" u BiH: Šta nakon šamaranja?, a u okviru analize naveli smo između ostalog i najavu Konakovića da će stranka na čijem je čelu reagovati i sankcionistati Bajramovića.

Tri mjeseca nakon incidenta, Istinomjer je uvidom u zvaničnu stranicu NiP-a utvrdio da je Halil Bajramović i dalje član Predsjedništva NiP-a, da u tom svojstu redovno učestvuje na sjednicama tog organa stranke, te da je član Kluba Povjerenje (Narod i Pravda, SPU BIH) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Pored navedenog, na zvaničnoj stranici NiP-a nije bilo moguće pronaći zvanično očitovanje stranke na osnovu kojeg bi se dalo zaključiti da je ta stranka sankcionisala Bajramovića.

VEZANI TEKST - NiP-ovci o šamaranju u liftu: Konaković ne odobrava "bez obzira na okolnosti", Čampara kaže da je zgrožen

Tim povodom Istinomjer je na email adresu NiP-a 13. juna 2023. godine posalo upit sa molbom da nam se odgovori da li je Narod i Pravda, kako je to predsjednik Konaković najavio, u međuvremenu sankcionisala Bajramovića i, ukoliko jeste, na koji način.

Do momenta objavljivanja ovoga teksta, odgovor nisu dobili.

 - S obzirom na činjenicu da je Halil Bajramović i dalje aktivni član Predsjedništva NiP-a, član kluba te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, da nema zvaničnog očitovanja stranke na osnovu kojeg bi se dalo zaključiti da je ta stranka sankcionisala Bajramovića, Istinomjer obećanje Elmedina Konakovića s tim u vezi ocjenjuje neispunjenim - navodi ovaj portal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.