open-navfaktor-logo
search
"Nema mjesta panici"
Nakon svega, oglasio se i premijer KS: Tvrdi da je situacija pod kontrolom, stanje na terenu ga demantuje
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 16:04
get url
text
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, oglasio se četiri i po sata nakon što je na području cijele države, pa tako i Kantona Sarajevo nestalo električne energije.
Uk je izjavio kako "nema razloga za paniku, te da se stanje s napajanjem polako vraća u normalu".
Uk je, navodi se, istaknuo da je zajedno sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojanom Bošnjakom u stalnom kontaktu s Kantonalnom upravom civilne zaštite KS, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i drugim relevantnim službama, koje izvještavaju da u Kantonu Sarajevo nema značajnijih posljedica uzrokovanih raspadom elektroenergetskog sistema .
- Vitalni parametri Kantona Sarajevo funkcionišu, svi raspoloživi agregati su u funkciji. Bolnice nisu prekidale rad, a svi zdravstveni objekti nastavljaju s radom i pružanjem neophodnih usluga. Policijski službenici aktivno regulišu saobraćaj unutar svojih kapaciteta, kako bi se obezbijedio red i sigurnost na cestama. Gradski saobraćaj pojačan je dodatnim autobusima, umjesto trolejbusa i tramvaja. Civilna zaštita i sva komunalna preduzeća KS stavila su na rapolaganje cisterne za pitku vodu. Vatrogasci rade na spašavanju građana koji su se tokom prekida napajanja strujom zadesili u liftovima. Razumijemo zabrinutost, ali nema razloga za paniku. Situaciju držimo pod kontrolom i preduzeli smo sve neophodne mjere kako bismo obezbjedili sigurnost i stabilnost života u Kantonu Sarajevo - rekao je premijer Uk, saopćeno je.
Međutim, kako smo se uvjerili na terenu, iako tramvaji stoje, na cesti je isti broj autobusa koji i inače voze na relaciji Baščaršija - Nedžarići. Međutim, putujući dalje od Nedžarića, prema Stupu i Ilidži, nismo primijetili nijedan vid javnog prijevoza izuzev autobus koji vozi na relaciji Baščaršija - Hrasnica. Problem s ovom linijom je što su polasci znatno rjeđi, tako da je u autobusima užasna gužva. Kad se tome doda još i to da u većini autobusa ne radi klima, a da je temperatura zraka u Sarajevu između 32 i 33 stepena, slika je potpunija.
Za nadati se da će barem, s obzirom da se snabdijevanje strujom polako normalizira, makar tramvajski saobraćaj konačno biti uspostavljen.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.