open-navfaktor-logo
search
Protvrđeno iz Udruženja
Nakon više od 150 dana u KCUS-u urađena transplantacija bubrega, pacijent ni dana nije bio na dijalizi
Pretpostavljam da se radi o srodničkoj transplantaciji i prema informacijama ljekara koji je učestvovao u operativnom zahvatu, oporavak i transplantirane osobe i donora odvija se dobro, kazao nam je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja
AUTOR: Autor: A. S.
18.04.2024. u 22:02
get url
text
Posljednja transplantacija u našoj zemlji urađena je polovinom novembra prošle godine u KCUS -u
Posljednja transplantacija u našoj zemlji urađena je polovinom novembra prošle godine u KCUS -u
Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena prva preventivna transplantacija bubrega.
Potvrdio je to za Faktor Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH, navodeći da je bubreg presađen osobi koja ni dana nije bila na dijalizi.
- To se kod nas jako rijetko radi, ne znam zbog čega, ali s obzirom na to da u BiH mjesecima nema transplantacija i ovaj pojedinačni slučaj je ohrabrujući. Pretpostavljam da se radi o srodničkoj transplantaciji i prema informacijama ljekara koji je učestvovao u operativnom zahvatu, oporavak i transplantirane osobe i donora odvija se dobro - istakao je Žuljević.
Posljednja transplantacija u našoj zemlji urađena je polovinom novembra prošle godine u KCUS-u sa živog donora, a o kadaveričnim transplantacijama (presađivanje organa sa preminule osobe) niko više i ne priča.
Zbog malog broja urađenih transplantacija na godišnjem nivou, početkom aprila iz Udruženja su zaprijetili i masovnim protestima ispred Federalnog ministarstva zdravstva i kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli.
- Tražit ćemo svoja prava, ono što pripada svakom normalnom pacijentu, a to je pravo na liječenje, ako ništa da se transplantira ako ima živog donora. To se ne smije odbijati. No nama je izgleda draže poslati pacijenta u inozemstvo da se tamo to uradi - kazao nam je tada Žuljević.
Predstavnicima Udruženja nije jasno zbog čega klinički centri u Sarajevu i Tuzli te Kantonalna bolnica u Zenici ne rade više transplantacija tokom godine.
Žuljević se nada da bi se stanje po tom pitanju u narednom periodu moglo promijeniti u kliničkim centrima, pogotovo, kako kaže, u Tuzli, koji je bio vodeća ustanova po presađivanju organa, nakon što je imenovan novi direktor Univerzitetskog kliničkog centra.
- U pregovorima smo da održimo sastanak krajem aprila da vidimo šta nam novi direktor Šekib Umihanić može ponuditi, obećati, te šta mi njima, kao Udruženje, može pomoći. Što se tiče KCUS-a, oni sigurno imaju dovoljno znanja i resursa da povećaju broj transplantacija. Bili bismo sretni i da se transplant kordinatori konačno probude, razgovaraju sa porodicama preminulih koji su kandidati za presađivanje organa i da imamo i kadaverične transplantacije. Time bismo spasili više života ljudi koji decenijama čekaju da dođu na red - kazao je Žuljević.
Iz Udruženja navode da u ovom trenutku u Centru za transplantacijsku medicinu, koja je pri Federalnom ministarstvu zdravstva, na presađivanje organa čeka 298 pacijenata - (218 na presađivanje bubrega, 35 - jetre, 25 - srca i 20 - rožnice).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.