open-navfaktor-logo
search
Imaju zahtjeve
Nakon zdravstvenih radnika: Oko 10.000 budžetskih korisnika u TK spremno na proteste?
Nakon što je više od 1.000 zdravstvenih radnika jučer protestiralo u Tuzli, njihov primjer bi mogli slijediti budžetski korisnici iz Tuzlanskog kantona, kojih je oko 10 hiljada. Predstavnicima osam sindikata budžetskih korisnika jučer je na sastanku u Vladi TK saopćeno da u budžetu za 2023. godinu nema novca da bi im bila isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM na ime rasta troškova života.
15.12.2022. u 16:34
get url
text
Protest zdravstvenih radnika održan jučer
Protest zdravstvenih radnika održan jučer

- Sve naše zahtjeve Vlada TK je danas odbila, kako isplatu jednokratne pomoći, tako i povećanje plaća koje smo tražili za narednu godinu. Mi znamo da sredstva postoje i da su naši zahtjevi opravdani, ali očito se radi o političkoj odluci - kaže Admir Terzić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

VEZANI TEKST - Više od 1.000 zdravstvenih radnika na protestu u Tuzli, traže isplatu 1.080 KM i najavljuju generalni štrajk

Ako situacija ostane kakva jeste, istakao je Terzić, vrlo brzo ćemo poslati obavijest o protestima, koje ćemo mi i svi ostali budžetski korisnici organizirati.

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika TK okuplja zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te zaposlene u kantonalnoj državnoj službi, kojih ukupno ima oko 10.000. Oni traže jednokratnu pomoć od 1.080 KM u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je usvojila Vlada FBiH. Evantualna isplata zahtijeva izdvajanje oko 10,8 miliona KM iz budžeta TK.

- - Uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plaća je ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plaće iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5 posto. To povećanje rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji budžet - poručeno je jučer iz Vlade TK.

VEZANI TEKST Vlada TK: Budžetskim korisnicima u TK plaća povećana 19,5 posto u odnosu na 2021. godinu

Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK, kaže da su u toku konsultacije gradskih i općinskih ogranaka unutar sindikata, a tokom vikenda će kantonalni odbori sindikata zauzeti stavove.

- Koordinacija osam sindikata trebala bi zasjedati u ponedjeljak i donijeti zajednički stav šta ćemo dalje poduzimati - pojasnio je Kulović.

Nezvanično saznajemo da je raspoloženje unutar sindikata takvo da bi sve osim odluke o organiziranju protesta bilo iznenađenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.