open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Naša stranka ne insistira na "onome za šta nema konsenzusa": NATO nije uvjet stavljen pred Dodika
U subotu je u Sarajevu zasjedao Glavni odbor Naše stranke nakon čega su predstavljeni ključni uvjeti i principi koji se tiču "eventualnog ulaska stranke u pregovore na nivou Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima iz "Osmorke", stranaka okupljenih oko HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a".  
12.12.2022. u 22:01
get url
text

VEZANI TEKST - Naša stranka saopćila uvjete za učešće u pregovorima o državnoj vlasti

- Ako pristanu na ovih pet koje smo usvojili na Glavnom odboru plus da bude programska koalicija onda će partneri sjesti i produbiti mjere. Isto smo uradili i u FBiH kada smo potpisali okvirne principe "Osmorke" i HDZ-a – pojasnio je za Faktor generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk.

Danas je održan, dodaje on, i sastanak u prostorijama SDP-a na kojem su se produbljivale pojedinosti ovog sporazuma.

- Isti će koncept biti i na nivou BiH ukoliko ove stranke prihvate i potpišu ova načela plus eventualno i neka druga načela koja predlože i druge stranke te se onda ide u razradu pojedinačnih – naveo je Uk.

Uvjeti i principi usvojeni tokom zasjedanja Glavnog odbora Naše stranke usvojeni su jednoglasno kazao je Uk.

-  Bilo je drugačijih viđenja, ali onog trenutka kada se glasalo i kada su se formirali ovi zaključci oni su jednoglasno usvojeni – istakao je.

VEZANI TEKST - Sabina Ćudić o SDP-u i Pokretu za državu: Perspektivu naše zemlje serviraju Dodiku na pladnju

Principi sa kojima Naša stranka ulazi u pregovore i na kojima će insistirati jesu: deblokiranje i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, opredjeljenost svih političkih subjekata otvaranju pregovora sa Evropskom unijom nakon dobijanja kandidatskog statusa, a u skladu sa osam preporuka Evropske komisije, adekvatno organizovanje i finansiranje državnih institucija, posebno onih koje su nosioci evropskih integracija, unaprijeđenje izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti - naravno ovdje govorimo o refleksiji izbornih rezultata, odnosno izborne volje građana u izbornim rezultatima, odnosno sprečavanju izbornih krađa i ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije, IPA3 fondova. Također, ključni uvjet jeste i potpisivanje programa od strane svih učesnika pregovora.

Interesantno je da se među ovim uvjetima nije našao i NATO put BiH za koji su institucije Bosne i Hercegovine donijele zakone i usvojile i druge akte i strategije kojima su se opredijelile za NATO put, a u čemu je učestvovao ili bolje rečeno imao ključnu ulogu SNSD i njihovi kadrovi. 

VEZANI TEKST - Ćudić: NATO je pitanje o kojem nema dogovora, to je izgovor za neformiranje vlasti

Inače Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora NS-a, je 2019. godine tokom gostovanja na Al Jazeeri poručila kako u vezi s NATO-om nema konsenzusa, pa bi se trebalo od tog pitanja sada odustati.

- Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je dopredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.