open-navfaktor-logo
search
Zasjeda Glavni odbor
Naša stranka saopćila uvjete za učešće u pregovorima o državnoj vlasti
U Sarajevu danas zasjeda Glavni odbor Naše stranke.
10.12.2022. u 15:44
get url
text

U pauzi zasjedanja novinarima se obratio predsjednik stranke Edin Forto, koji je kazao da sjednica još traje ali da su željeli saopćiti zaključke koje su donijeli a koji se tiču "eventualnog ulaska Naše stranke u pregovore na nivou Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima iz "Osmorke", stranaka okupljenih oko HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a".

- Prvo ću vam reći par stvari. Naša stranka želi da ispuni sva svoja obećanja. Ali jako su nam bitna dva obećanja. jedno od njih je da se bez nas ne trebaju donositi odluke na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini, posebno kada govorimo o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, ubrzavanju tog puta i odblokiranju tog puta. I ono što smo patentirali u Kantonu Sarajevo kao Naša stranka sa našim partnerima iz "Trojke", pisanje programskih koalicija-nešto što nije postojalo prije 2018. godine kada je prvi put napisan program za bilo koju vladu u Bosni i Hercegovini - famoznih 300 mjera sa kojima se ponosimo.Ovaj dio obećanja smo već ispunili jer se trenutno na federalnom nivou piše program po prvi put, i to ga pišu stranke "Osmorke", naši partneri i stranke okupljene oko HDZ-a. Nadam se da će to biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade i da se ukine praksa matematičkog koaliranja - kazao je Forto.

Dodao je da je "zbog toga bitno da u pregovorima koji će se voditi na nivou Bosne i Hercegovine fokus bude na program, a ne na matematiku, na pojedine osobe i na pojedine resore", te da su u tom smislu donijeli zaključke koje je potom saopćila Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora NS-a.

{$galerijaFotografija}

- Ključni uvjet naše stranke koji je usaglašen danas u višesatnoj raspravi od Glavnog odbora jeste da je učestovanje Naše stranke u radu Vijeća ministara BiH jeste uslovljeno prvenstveno potpisivanjem programa od svih učesnika pregovora na nivou Bosne i Hercegovine. To znači da od programskih opredjeljenja i od dokumenta koji će potpisivati koalicija na državnom nivou zavisi i učešće Naše stranke - kazala je Ćudić.

Principi na kojima će insistirati Naša stranka su, kako je navela, sljedeći:

- deblokiranje i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji,

- opredjeljenost svih političkih subjekata otvaranju pregovora sa Evropskom unijom nakon dobijanja kandidatskog statusa, a u skladu sa osam preporuka Evropske komisije,

- adekvatno organizovanje i finansiranje državnih institucija, posebno onih koje su nosioci evropskih integracija,

- unaprijeđenje izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti - naravno ovdje govorimo o refleksiji izbornih rezultata, odnosno izborne volje građana u izbornim rezultatima, odnosno sprečavanju izbornih krađa,

- ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije, IPA3 fondova, što je bilo i predizborno obećanje Naše stranke.

- Dakle, to su principi sa kojima ulazimo u pregovore i od ispunjavanja ovih principijelnih i programskih stavki zavisit će i konačna odluka Naše stranke o učešću u vlasti na državnom nivou - kazala je Ćudić, te dodala da "ukoliko ovi principi budu ispoštovani u koalicionom programu, na osnovu toga će se odlučiti da li žele da učestvujemo u vlasti".

- Mi još uvijek nismo zvanično u pregovorima - kazala je.

Ustvrdila je i da na današnjoj sjednici, kao ni u dosadašnjim pregovorima o formiranju vlasti, nije bilo govora o kadrovskim rješenjima.

- O tome će biti govora nakon što se utvrdi program. Tek drugi korak bila bi kadrovska rješenja - kazala je.

Press Naša stranka, 10.12.2022
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.