open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Nastavak suđenja: Milićević dobila informaciju drugačijeg sadržaja, nije bilo rečenice da je sklopljen ugovor
Izvođenjem materijalnih dokaza optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
19.05.2021. u 13:58
get url
text

Riječ je o predmetu u kojem se sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, suspendiranom direktori Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku te vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću, a koji je za potrebe Federacije BiH u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio kineske respiratore ACM 812 A za 10,5 miliona KM.

VEZANI TEKST - Predmet "Respiratori": Ulagani materijalni dokazi, Sud upozorio tužioca Pašića da ne izvodi zaključke

Tužilac Mirza Hukeljić predočio je kao dokaze poziv na vanrednu sjednicu Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) koji je upućen 1. aprila 2020. godine sa e-maila sekretara Štaba Enesa Memića u okviru kojeg je bio nacrt odluke o nabavci materijala i opreme u iznosu do pet miliona KM iz sredstava posebne naknade.

Putem e-maila su se članovi FŠCZ izjašnjavali da prihvataju odluku, a potom je tužioca predočio da je Memić uputio mail kojim je u toku vanredne sjednice dostavio odluku u kojoj je promijenjen taj iznos na sedam miliona KM, s čim su se članovi FŠCZ složili.

Kao dokaz je uložena i odluka Vlade FBiH donesena dan kasnije, 2. aprila, kojom Vlada daje prethodnu saglasnost na odluku FŠCZ o izdvajanju sedam miliona KM.

Tužilac Hukeljić je istakao da u slučaju donošenja odluke o nabavci u iznosu od prvo pet miliona KM, a potom sedam miliona KM nisu specificirani ni sredstva ni oprema koji se nabavljaju, za razliku od ranijih odluka.

Odluke Vlade

- Tužilaštvo tvrdi da su se na taj način osigurala sredstva koja će kasnije biti, preko Federalne uprave civilne zaštite, doznačena prethodno odabranoj firmi Srebrena malina. Na ovaj način je FŠCZ donio odluku sa ciljem nabavke materijala i opreme koji su predmet optužnice – kazao je Hukeljić.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović je nekoliko puta upozorila tužioca da ne daje ocjenu dokaza i da će to uraditi sud, kao i da to ostave za završnu riječ.

Izvođenje dokaza preuzeo je tužilac Džermin Pašić, a nakon što je i njega sutkinja upozorila, dala je pauzu.

- Posljednji put vas upozoravam, ili poštujte naredbu suda ili sjedite dolje – kazala je sutkinja Begović tužiocu Pašiću.

Tužilaštvo BiH je kao dokaze uložilo i odluku Vlade od 2. aprila o odobravanju oko 4,9 miliona KM iz tekuće rezerve za nabavku sredstava i opreme, kao i zapisnik sa hitne telefonske sjednice Vlade održane isti dan kada je Vlada jednoglasno odobrila izdvajanje sredstava.

- Tužilaštvo dokazuje da je kolektivni organ donio odluke bez specifikacije, nije znao koja oprema i sredstva se nabavljaju. Premijer je to znao – dodao je Hukeljić, koji je priložio i zaključak Vlade od 9. aprila kojim se prima na znanje informacija FŠCZ o aktivnostima koje je Štab poduzimao do 3. aprila, a u okviru kojih su četiri odluke o nabavci sredstava.

VEZANI TEKST - Pehar telefonom dao saglasnost za respiratore, a da nije ni vidio o čemu se radi: "Ako je saglasna Jelka, i ja sam"

- Radi se o sredstvima koja su do 20. marta trošena na jedan način, a nakon toga dolazi do promjene u načinu trošenja tih sredstava – rekao je Hukeljić.

U okviru te informacije Federalnog štaba civilne zaštite bila je i rečenica da je 3. aprila sklopljen ugovor o kupovini 100 respiratora.

- Iz ovog dijela informacije Tužilaštvo BiH dokazuje da je najkasnije 9. aprila kolektivni organ bio upoznat da je 3. aprila bio zaključen ugovor o kupovini respiratora, za razliku od 3. aprila kada takve vrste i količine sredstava nije bilo – naglasio je Hukeljić.

Sumnja u autentičnost

Senka Nožica, advokat Jelke Milićević, izrazila je sumnju na autentičnost ove informacije, istakavši da je njena branjenica uz poziv za sjednicu Vlade dobila informaciju drugačijeg sadržaja, odnosno da u njoj nije bilo rečenice o zaključenom ugovoru za kupovinu 100 respiratora.

- Mi ovim ne smatramo da je premijer Novalić odgovoran, neko mu je dao ovu informaciju, ali ovo nije bila informacija koju je dobila moja branjenica – kazala je Nožica.

Hukeljić je odgovorio da su informaciju pribavili od Vlade i nemaju razloga da sumnjaju u njenu autentičnost.

Tužilaštvo BiH je podsjetio da je 2. aprila Hodžić dostavio Solaku ponudu za respiratore HCVE003, a da ga je 3. aprila nazvao na mobitel i razgovor je trajao 33 sekunde.

- Tog dana je potpisan ugovor o kupoprodaji 100 komada respiratora između Federalne uprave civilne zaštite i Srebrene maline – kazao je Hukeljić koji je proložio taj ugovor o kupovini respiratora HCVE003 za cijenu od 10.530.000 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juni.

{$galerijaFotografija}

20210519110626_0J4A1713.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.