open-navfaktor-logo
search
Namjenska industrija
Ne žele smjenu uprave: Protest nekoliko stotina radnika kompanije UNIS Ginex u Goraždu
Nekoliko stotina radnika kompanije namjenske industrije UNIS Ginex, ali i drugih preduzeća iz Industrijske zone Pobjeda te građana Goražda, okupilo se na protestu  ispred zgrade uprave, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i usprotivili se planovima za smjenu rukovodstva ovog privrednog društva.  
29.04.2022. u 18:02
get url
text

VEZANI TEKST - Vijećnici usvojili deklaraciju: Goražde mora imati garanciju opstanka i ostanka Ginexa u ovom gradu

Protest je organiziran u vrijeme sjednice Nadzornog odbora kompanije koja još traje, a iz Sindikalne organizacije Ginexa poručili su da će tu sačekati njen ishod.

-  Hvala svim radnicima i građanima na odzivu jer su stali iza kompletnog rukovodstva firme Ginex i ova slika pokazuje šta se sve može dogoditi ako se bude odličivalo bez znanja radnika. Naš zahtjev je da se neko ne smjenjuje bez znanja radnika i da se ne postavlja direktor koji nije iz Ginexa. Ne želimo da neko uruši ono što smo godinama gradili i nećemo odavde otići dok ne vidimo ša će desiti na sjednici Nadzornog odbora – kazao je  predsjednik Sindikata Ginexa Elmir Vranj.

Podršku radnicima Ginexa pružile su  kolege kompanija namjenske industrije iz drugih gradova.

- Dajem punu podršku sindikatu u Goraždu, ovim radnicima i direktorici i nije mi jasno, niti može zdrav razum da prelomi, što se mijenja neko ko pozitivno posluje 25 godina. Vidim ogroman broj radnika, vidim i građane van kapije koji imaju našu punu podršku, pa treba dobro razmisliti prije nego što se  uradi nešto što ne treba – kazao je koordinator za namjensku industriju Sindikata metalaca FBiH Vahid Ramić.

Na trenutnu situaciju u ovoj kompaniji namjenske industrije čiji je većinski vlasnik Vlada FBiH, radnici kao i  Kolegij rukovodilaca organizacionih jednica ukazivali su proteklih dana ističući da neće dozvoliti smjenu aktuelne direktorice Munevere Fočo.

I Gradsko vijeće Goražde jednoglasno je usvojilo Deklaraciju o podršci radu i razvoju tog privrednog društva u kojem radi više od 700 radnika.

Povodom aktuelne situacije u kompaniji Ginex danas se oglasilo i Ministarstvo privrede BPK Goražde koje je izrazilo spremnost da, u  slučaju pojave bilo kakvih, očiglednih, negativnih aktivnosti, usmjerenih na poslovanje ovog privrednog društva, poduzme sve aktivnosti iz svoje  nadležnosti i zaštiti  interese radnika, ali i cjelokupnog stanovništva BPK-a.

VEZANI TEKST - Džindić o Unis Ginexu: Dobili smo puno pritužbi na rad aktuelne uprave i direktorice

U saopćenju,  resorni ministar Haris Salković pozvao je na smanjenje tenzija usmjerenih na različite spekulacije o navodnom izmještanju proizvodnje i bojazni za dalji nastavak i perspektivu ovog privrednog društva.

- Kao resorno ministarstvo u potpunosti smo opredjeljeni da proizvodnja treba ostati na području BPK Goražde u punom kapacitetu, da smo svakako na strani radnika i da razumijemo njihove želje za redovnim plaćama, povećanjem proizvodnje i sigurnim plasmanom na tržištu.  

U svim dosadašnjim dešavanjima mi nismo vidjeli niti jedan iskorak koji bi vodio u pravcu nametanja bilo kakve štete po poslovanje ovog privrednog društva, međutim, smatramo da sve neprovjerene i netačne informacije mogu uveliko nanijeti štetu, u negativnom poslovanju, što bi svakako značilo da se trebamo svi kao društvo suzdržavati od negativnih komentara  - rekao je Salković saopćeno je iz Ministarstva privrede BPK

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.