open-navfaktor-logo
search
Zabrinuti šutnjom nadležnih
NES o helikoperu MUP-a Srbije u Trebinju: Na sceni je klasična agresija na teritoriju države BiH
AUTOR: Faktor
19.06.2024. u 13:50
get url
text
Predsjedništvo NES-a
Predsjedništvo NES-a
Nakon objavljenih vijesti da je helikopter s posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, bez dozvole nadležnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, ušao u zračni prostor, sletio i stacioniran na teritoriji naše države u Trebinju, održana je hitna telefonska sjednica Predsjedništva Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NESBiH).
- Predsjedništvo NES-a BiH podsjeća javnost da smo, nakon usvajanja deklaracije na "svesrpskom saboru", upozorili da se nastavlja realizirati plan stvaranja Velike Srbije i da zbog toga svi moramo biti spremni, jer ratni doboši ponovno odjekuju Beogradom.
Od toga je prošlo samo deset dana i već na sceni imamo klasičnu agresiju na teritoriju države Bosne i Hercegovine, jer je na osnovu sporazuma ministara unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i RS-a Siniše Karana helikopter sa posadom MUP-a Republike Srbije, bez dozvole državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, prešao državnu granicu i stacionirao se u Trebinju - navode iz NES-a.
Time je, dodaju, "na najdirektniji način prekršen Dejtonski mirovni sporazum i izvršen napad na suverenitet i teritorijalni integritet naše države".
- Zato tražimo od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da hitno procesuiraju sve odgovorne osobe iz institucija države, koje su bile dužne da štite granicu i suverenitet naše države, a to nisu uradili.
Pozivamo na hitno zasjedanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine i prekid svih diplomatskih odnosa sa Republikom Srbijom, dok se ovaj agresivni čin ne riješi u skladu s Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine - navode iz NES-a.
Također, izražavaju duboku zabrinutost "pasivnošću i šutnjom nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno odgovornih nosilaca funkcija u tim institucijama, na ovaj čin agresije Republike Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine".
- Predsjedništvo NES-a BiH smatra da je ovim agresivnim činom nastupilo stanje takvog stepena ozbiljnosti da su svi naši državni zvaničnici morali promptno djelovati u skladu sa svojim nadležnostima, prekinuti sve službene posjete inostranstvu i vratiti se u državu.
Oni ne samo da to nisu uradili već nisu pravovremeno regirali na agresivna djelovanja Republike Srbije - zaključili su iz NES-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.