open-navfaktor-logo
search
Blokada
Nešić o eventualnom povratku na posao stranaka iz RS-a radi budžeta i plaća: Rješenje je dogovor
Za sredinu ovog mjeseca planirana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem bi dnevnom redu bio budžet za ovu godinu. 
02.09.2021. u 21:20
get url
text

Istovremeno, krajem septembra istječe aktuelna odluka o privremenom finasniranju koje je neophodno produžiti, u slučaju da nema budžeta, kako bi bilo moguće finansiranje institucija BiH, tako i plaća.

Imajući u vidu odluku stranaka iz RS-a da blokiraju rad institucija BiH i ne donose odluke, zanimalo nas je da li postoji ikakav dogovor da se ipak sastane Vijeće ministara radi donošenja odluke o privremenom finansiranju ili da se zastupnici eventualno pojave u Parlamentu kako bi usvajali budžet.

Bez jednog ili drugog, institucije Bosne i Hercegovine bi prvi put ostale bez mogućnosti da finansijski funkcioniraju.

VEZANI TEKST - Iz RS-a ignorirali sastanak u Parlamentu BiH: Sjednica Zastupničkog doma sredinom septembra

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da je upoznat sa problemom usvajanja budžeta.

- Bruka je i sramota što smo u septembru, a budžet nije usvojen. Znaju se rokovi. Trebao je biti usvojen u decembru. To govori o apsurdnosti, o tome kako aktuelna vlast funkcionira i neodgovorno se ponaša. Mene niko nije obavijestio kako riješiti problem koji dolazi niti pitao šta bih ja uradio u toj situaciji. Znate za zaključke NSRS-a. Očekujem da se svi ponašaju u skladu sa zaključcima – rekao je Nešić.

Dodao je da je rješenje dogovor.

- A da bismo došli do dogovora, sve tri strane moraju odstupiti od maksimalističkih stavova. Zna se šta je dovelo do blokade – rekao je Nešić.

Stranke iz RS-a su se odlučile na blokadu jer je u julu tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

U zaključcima stranaka iz RS-a navedeno je da neće učestvovati u donošenju odluka osim kako bi bile spriječene odluke "protivno interesima RS-a", sve dok se "ne razriješi pitanje nametnutog zakona".

Zaključeno je i da će druge zajedničke aktivnosti biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

VEZANI TEKST - Istječe privremeno finansiranje, sindikat i zastupnici uvjereni: Iz RS-a će prekinuti blokadu zbog svojih plaća

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao je da ne zna ništa o tome da li postoji neka instrukcija ili dogovor o radu Vijeća ministara radi donošenja odluke o privremenom finansiranju ili učešću u radu Parlamenta BiH radi usvajanja budžeta, ali da su zaključci NSRS-a "prilično jasni u tom kontekstu".

Izjavu Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, i Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, koji su i zastupnici u Parlamentu BiH, nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.