open-navfaktor-logo
search
Bira se prvi čovjek policijske agencije
Nezavisni odbor PSBiH o povlačenju konkursa za direktora SIPA-e: Potkrala nam se greška...
U Odluci je jasno navedeno da je potrebno da kandidati imaju visoku stručnu spremu - VII stepen obrazovanja, navode iz Nezavisnog odbora
AUTOR: A.G. - Z.
11.06.2024. u 19:21
get url
text
Darko Ćulum, uskoro mu istječe mandat
Darko Ćulum, uskoro mu istječe mandat
Konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) objavljen je 7. juna, a nakon što je prethodni, objavljen 28. maja, povučen zbog, kako je navedeno u dopisu sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH, "greške u tekstu".
Iz Nezavisnog odbora za Faktor su pojasnili zbog čega je konkurs bio povučen. 
Kako su kazali, na sjednici održanoj 20. maja Nezavisni odbor jednoglasno je utvrdio tekst Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora SIPA-e u kojem se potkrala greška u dijelu posebnih uvjeta gdje je bilo navedeno da kandidati trebaju imati završenu visoku stručnu spremu - VII stepen obrazovanja, odnosno najmanje 240 ECTS po Bolonjskom procesu školovanja.
- Neposredno pred objavu teksta Javnog konkursa koji je trebao biti objavljen 28. maja predsjednik Nezvisnog odbora Enes Obralija je utvrdio grešku u dijelu Javnog konkursa koji se odnosi na posebne uvjete, a greška se ogledala u tome što su u Odluci o uvjetima i kriterijima za odabir, postupak ocjenjivanja i utvrdivanja rang-liste najuspješnijih kandidata otvorene konkurencije za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH precizno propisani uvjeti koji kandidati trebaju ispunjavati.
 U Odluci je jasno navedeno da je potrebno da kandidati imaju visoku stručnu spremu - VII stepen obrazovanja.
Imajući u vidu navedeno, Nezavisni odbor je o tome obavijestio Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH, a sve iz razloga kako bi se tekst Javnog konkursa, koji je već bio poslan na objavu, povukao radi ispravljanja greške o čemu je Sekretarijat PSBiH, dakle prije objave teksta Javnog konkursa, 24. maja e-dopisom obavijestio službene glasnike i dnevne novine u kojima je tekst Javnog konkursa trebao biti objavljen - kažu iz Nezavisnog odbora.
Međutim, dalje navode kako je i pored toga tekst Javnog konkursa objavljen 28. maja te da su nakon njihove reakcije, dnevne novine Oslobođenje obavijestile javnost, a samim tim i potencijalne kandidate da su "vlastitom greškom 28.5.2024. objavili tekst Javnog konkursa".
-  Trećeg juna održana je 37. sjednica Nezavisnog odbora na kojoj su svi članovi upoznati sa greškom koja se potkrala te je tekst Javnog konkursa ispravljen shodno Odluci o uvjetima i kriterijima za odabir, postupak ocjenjivanja i utvrdivanja rang-liste najuspješnijih kandidata otvorene konkurencije za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH - kazali su i iz Nezavisnog odbora.
Podsjetimo, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine mandat istječe naredni mjesec.
Javni konkurs objavljen 28. maja
Javni konkurs objavljen 7. juna
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.