open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivi zahtjevi
Nezavisni sindikat zdravstva BPK-a odlučio se za generalni štrajk
Datum početka štrajka bit će utvrđen odmah nakon potpisivanja sporazuma s direktorima zdravstvenih ustanova o minimumu poslova koji će se obavljati za vrijeme štrajka, kazao je Baščelija
20.01.2020. u 18:13
get url
text
BPK Sindikat
BPK Sindikat

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) donio je odluku o stupanju u generalni štrajk, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji sindikata.

Po riječima predsjednika Emira Baščelije, odluka o štrajku donesena je nakon anketiranja članova.

- Svih 260 članova sindikata je potvrdilo opredjeljenje o stupanju u generalni štrajk i za podnošenje tužbi, nakon što nije postignut dogovor s pregovaračkim timom Vlade BPK. Datum početka štrajka bit će utvrđen nakon potpisivanja sporazuma s direktorima zdravstvenih ustanova o minimumu poslova koji će se obavljati za vrijeme štrajka - kazao je Baščelija.

Podsjetio je da je sindikat tražio povećanje koeficijenata za 0,4, dok je Vlada ponudila 0,1 što je za ovaj sindikat neprihvatljivo.

U Vladi BPK naglašavaju da zahtjev sindikata o povećanju koeficijenata za 0,4 u ovom momentu nije prihvatljiv.

- Kao pregovarački tim smo pristali da idemo s postepenim povećanjem i ponudili da za početak to bude povećanje koeficijenata za 0,1 što bi na godišnjem nivou iznosilo193.785 KM.  Po izračunu Vlade za ispunjenje zahtjeva sindikata godišnje bi trebalo dodatno izdvojiti 774.831 KM što je nama neprihvatljivo u ovom trenutku jer imamo i druge obaveze poput egzistencijalne naknade koju smo uveli za demobiliane borce - izjavila je premijerka BPK Aida Obuća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.