open-navfaktor-logo
search
Premijer pojašnjava
Nihad Uk o najavljivanim projektima u KS čija realizacija nije počela: Zgrada MUP-a KS, peletara, IT park na Šipu...
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk komentirao je za Faktor realizaciju najavljenih infrastrukturnih projekata koji do sada nisu dočekali svoju realizaciju.
06.05.2023. u 09:05
get url
text

VEZANI TEKST - Okerić upozorava: Može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić, upozorila je početkom godine da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo.

- U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima i opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima - istakao je tada Okerić.

Pojasnio je da Uprava policije, koja ima zakonom propisanu finansijsku samostalnost, ima jako nisko izvršenje budžeta i pored kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo koja je na zahtjev ministra unutrašnjih poslova KS izdvojila samo u prošloj godini više od 20 miliona KM za nabavku neophodne opreme i materijalno-tehničkih sredstva za kvalitetan i efikasan rad policijskih službenika na terenu.

- U prošloj godini Uprava policije uspjela je realizovati samo oko 900 hiljada KM i tako propustila priliku da kapacitira policijske službenike sa neophodnom opremom kao što to rade drugi kantoni - istakao je tom prilikom Okerić.

A evo šta o nabavci opreme za policijske službenike kaže kantonalni premijer Nihad Uk:

- Tu će biti različitih tendera, od vozila koja su već naručena, cijevi, pištolji, različita oprema do samih helikoptera. Budžet je rekordan i u ovoj fazi su pripreme tenderskih dokumentacija za svaku od tih nabavki. Očekuje se da će ove godine biti realizacija svega toga.

Izgradnja zgrade za smještaj sarajevske policije bio je jedan je od najvećih prioriteta MUP-a KS. O ovom projektu govorilo je nekoliko saziva Vlade KS, ali pomaka još nema. Ovaj projekat uvršten je u ekspoze bivšeg premijera KS Edina Forte. Izgradnja nove zgrade MUP-a KS najavljuje se još od 2018. godine.

- Imali smo jedan širi sastanak negdje početkom mandata sa resornim ministrom, predstavnicima VIK-a i Zavoda za izgradnju. Identifikovali smo da je zgrada VIK-a na Pofalićima najidealnija za potrebe MUP-a. Dogovor je bio do kraja aprila, očekujem informaciju iz VIK-a, da li su saglasni da se krene u proceduru preuzimanja te zgrade s ciljem rekonstrukcije, odnosno izgradnje zgrade MUP-a – kazao je Uk o ovom projektu.

Optimistično najavljen 2019. godine tehnološki park na Šipu, iako ispraćen velikim interesovanjem, kako se čini, daleko je od realizacije.

VEZANI TEKST - Izgradnja obećanog IT parka Šip u početnoj fazi i nakon tri godine

- Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea, Facebooka, Ciscoa, Yahooa…

Najavili su tako 2019. godine premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, tadašnji ministar privrede Haris Bašić, te tadašnji direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić projekat "Poslovna zona Šip - IT park".

Također, načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je krajem prošle godine sporazum vrijedan milion KM za izgradnju infrastrukture u ovom parku, koji podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže dužine 850 metara. Realizacije također ni na vidiku.

- Zavod za izgradnju radi cestu i ja mislim da je jako blizu raspisivanje tendera za izgradnju pristupne saobraćajnice tehnološkom parku, ako nisu već gotovi. Ta informacija je bila prije nekih 15-ak dana i rekli su mi da su jako blizu – naveo je premijer KS.

Još jedan od projekata koji je najavljivan je tvornica peleta koja bi trebala biti u vlasništvu Kantona Sarajevo. Izgradnju peletare u više navrata najavljivao je ministar privrede KS Adnan Delić.

VEZANI TEKST - Gradnja peletare u KS: Proizvodnja kreće iduće godine, građani se mole da se strpe i snađu za grijanje ove sezone

Delić je u maju 2022. najavio da će do kraja godine peletara biti u funkciji.

- Sami smo sebi postavili ciljeve i da do kraja kalendarske godine imamo proizvodnju peleta. Pripremamo se i rješavamo kompleksnu administrativnu proceduru kako bi naši građani u novoj sezoni grijanja imali prihvatljivije cijene - kazao je Delić prošle godine.

Između Ministarstva privrede i Javnog preduzeća Sarajevo šume potpisan je sporazum o sufinansiranju izgradnje prvog proizvodnog pogona za pelet na području KS. Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće Sarajevo-šume preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka. Realizacije niti vidljivih pomaka još ni na vidiku.

Kako je naveo premijer KS, a koliko je njemu poznato, od projekta se neće odustati.

- Tenderi će do decembra biti raspisani, 60 dana je rok za tender i žalbe i očekujemo da ćemo u aprilu ili maju imati izvođače i jednog i drugog i da krećemo sa radovima. Za Hrasnicu će biti malo kompleksnije jer se mora pruga postavljati, za Vogošću će biti lakše jer moramo graditi kontaktnu mrežu, a stubovi već postoje od prije rata – ovako je u intervjuu za Faktor Adnan Šteta pričao 10. novembra 2021. o tramvajskoj pruzi Ilidža - Hrasnica i trolejbuskoj liniji do Vogošće.

VEZANI TEKST - Šteta objavio video: Pogledajte kako će izgledati tramvajska pruga od Ilidže do Hrasnice

Iako je još 2021. godine ministar saobraćaja Adnan Šteta najavio početak izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica za sredinu 2022. godine, do maja 2023. građani su od ovog projekta mogli vidjeti samo videozapis na kojem se može pogledati 3D projekcija projekta te pročitati informaciju o zaduženju od 25.000.000,00 eura, ali i novom najavom da će projekat biti završen do 31. decembra 2025. godine.

O projektu tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica Uk je naveo:

- Kreće se sa realizacijom. Tu ništa ne koči, to je u redovnoj proceduri.

Uk je sumirao kako će se svi najavljeni projekti biti i realizirani.

- Tako je. Meni je u ekspozeu i tramvajska pruga i trolejbuska linija za vogošću, s tim se nastavlja. Čak sam najavio i tramvaj Dobrinja i Šip. Sve te stvari idu – zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.