open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Gradnja peletare u KS: Proizvodnja kreće iduće godine, građani se mole da se strpe i snađu za grijanje ove sezone
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor Kantonalnog javnog preduzeća "Sarajevo – šume" Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.
23.08.2022. u 13:14
get url
text
S potpisivanja sporazuma

Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od oko 8,4 miliona KM, od čega Ministarstvo izdvaja oko 6,3 miliona KM, a "Sarajevo – šume" preostalih 2,1 milion KM. Radi se, kako je istaknurto, o prvom javnom proizvodnom pogonu u okviru kantonalnog preduzeća.

Delić je kazao da je do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama KS 18. avgusta i donošenja potrebnih podzakonskih akata.

Istakao je i da su u pripremi javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za prozivodnju peleta. Najavio je da će najkasnije početkom iduće sedmice biti raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, i javni poziv za kupovinu zemljišta.

- S obzirom na to da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati da ćemo s proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja. Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari - rekao je Delić, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Omerović je nagalsio da ovdje nije samo riječ o peletari, već i o "konverziji izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume".

- Također, ono što je posebno bitno naglasiti da smo mi izmjenama zakona o šumama krenuli u kompletnu reorganizaciju preduzeća "Sarajevo-šume" i u protekla dva mjeseca uporedo s pripremama za osnivanje peletare, a u saradnji s Ministarstvom privrede, mi smo napravili niz sistemskih izmjena u preduzeću. Donesen je niz novih pravilnika, uredbi i odluka kako bi se ovaj projekt realizirao od početka do kraja kako treba, ali i kako bi gazdovanje šumama uskladili s novim ekološko prihvatljivim tehnologijama - dodao je Omerović.

Kazao je da je Kanton Sarajevo izmjenama Zakona o šumama jedini kanton u FBiH koji je stekao uvjete da pokrene proizvodni pogon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.