open-navfaktor-logo
search
Slučajevi ministara
Nije presuđeno, ali..: Je li ona žrtva nasilja, šta ako (ni)je kriv, sve je nebitno ako te "stranka prati"
Šta vi zapravo hoćete? Mrtvu ženu, idealnu žrtvu, kao dokaz nasilja? 
10.03.2023. u 17:47
get url
text

Pitanje je ovo koje se svaki put iznova može postaviti kada žena - žrtva porodičnog nasilja odluči progovoriti a svjetina traži spaktakl, još dokaza, hoće da vidi krv i suze, da ju se duševno nahrani i zadovolji se znatiželja kroz tuđu patnju. Kad dobije i to, onda propituje i vaga je li "k***a zaslužila". Ako je bio jedan šamar, ta jedna masnica ispod oka, je li to nasilje? Da ne pretjeruje u optužbama? Možda je samo psihički nestabilna, laže, hoće pažnu? Ako su verbalne uvrede, je li to nasilje? 

Ne postoji muškarac (ni žena) kojem se omakao "samo" jedan šamar! Svako patološko ponašanje nasilnika počinje uvredama, ponižavanjem, psihičkim zlostavljanjem. Granica se pomjera na taj "jedan šamar". Sljedeća faza je brutalno premlaćivanje. U ekstremnim slučajevima završi smrtnim ishodom. 

Idealni nasilnik

Koliko ste puta u medijima pročitali: "Komšije i prijatelji su u šoku, ne mogu vjerovati šta se desilo. Kažu da je bio tih i povučen, nije ostavljao utisak da se radi o osobi sklonoj nasilju"? Često, je li tako?

VEZANI TEKST - Psihologinja objasnila zašto žrtve nasilja dugo šute i kada se odlučuju progovoriti o traumatičnom iskustvu

Osim idealne žrtve dobar dio javnosti često očekuje vidjeti i idealnog nasilnika da bi imali dokaz. Ne dešava se. To što on (ili ona) nije gorostas koji hoda okolo s pištoljem ili palicom, prijeti i urla, ne znači da ne može biti nasilnik. Naprotiv. Počinitelji psihičkog i fizičkog nasilja ili nasilnici u slučaju seksualnih delikta, često izgledaju potpuno suprotno stereotipnom, očekivanom opisu. Izvana, prema javnosti, mogu djelovati pitomo i uglađeno, biti veoma šarmantni a onda, naizgled iznenada, čujemo ili sami izgovaramo toliko često pročitanu rečenicu: "Bio je povučen, uzoran, nije ostavljao utisak...".

U slučaju seksualnog nasilja, tačnije silovanja, počinitelji su često osobe iz takozvanog kruga povjerenja, bliske ili poznate žrtvi, koje nisu odavale utisak da su spremni počiniti takvo što. Međutim, kod svakog ovog oblika nasilja nikada, baš nikada, se ništa ne dešava iznenada. Uvijek postoje znakovi i mali alarmi koje možemo prepoznati ako smo dovoljno educirani i ako ih želimo prepoznati. 

Žrtva nikada nije kriva! Nije tražila, izazivala, nije zaslužila, o nasilju je progovorila kad je bila spremna. Većina nikada ne bude spremna. Svaki glas i istup one (onog) koja tvrdi da je žrtva mora se uzeti krajnje ozbiljno. Je li preuveličala? Nije! 

Ako šamar, prijavu policiji ili ispovijest na društvenim mrežama ne doživljavate kao alarm, šta vi zapravo hoćete? Mrtvu ženu, idealnu žrtvu, kao dokaz nasilja? 

Psihički nestabilna, luda...

Posljednjih dana javnost vodi polemiku o slučaju prijedloga imenovanja jednog kantonalnog ministra u Sarajevu kojeg je bivša supruga javno optužila za porodično nasilje. I na tom slučaju se vidi koliko javnost zapravo nije educirana ni po pitanju slučajeva prijave nasilja, ni po pitanju politički (ne)prihvatljivog imenovanja.

Sve prethodo navedeno je upozorenje da se bilo kakve informacije u vezi s nasiljem ne smiju olako odbaciti, naročito da se eventualna žrtva ne smije satanizirati. Za lažno prijavljivanje, dakako, postoji zakonom propisana sankcija. Prethodno navedeno ne dovodimo u vezi s bilo kojim postupkom Kenana Magode, kandidata za ministra, u krajnjoj liniji konkretnim optužbama se bavila policija i pravosuđe i jedini su oni mjerodavni donijeti konačan sud šta se desilo u toj porodici.

Ali, ovo itekako ima sličnosti s načinom na koji dio javnosti reagira u vezi s tim slučajem, kako je dio javnosti reagirao u brojnim drugim slučajavima, što često dovodi do obeshrabrivanja drugih žena u odluci da progovore i prijave nasilje. 

VEZANI TEKST - Kenana Magodu bivša supruga optužila za nasilje u porodici, on odgovorio

Magoda je u decembru, kada je bivša supruga iznijela teške optužbe na njegov račun, zanijekao da ju je fizički povrijedio. Kada su aktivistice i članice SDP-a najavile proteste pred Centralom stranke, održane jučer, Magoda je ponovo negirao optužbe na njegov račun. Kao što je ona, kada je tvrdila da je fizički zlostavljana, priložila neke dokaze, tako je i Magoda priložio svoje za koje tvrdi da pobijaju optužbe bivše supruge. Među ostalima, bivša supruga Dinka Hasičić priložila je dokaz o sudski izrečenim mjerama Magodi - zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici. On je jučer istakao i da je rješenje o zabrani prilaska, koju je sud donio kao privremenu mjeru, poništeno zbog nedostatka dokaza.

Protiv Magode su, kako je rečeno iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, podnesene prijave 2017. godine. Slučaj je okončan jer prijaviteljica nasilja, bivša supruga, na kraju nije željela svjedočiti, kažu.

Braneći se od njenih optužbi, Magoda je u decembru prošle godine, bivšu suprugu nazvao osobom koja je "trenutno u stanju psihičke nestabilnosti". One koji su negodovali u javnosti proteklih dana zbog njegovog imenovanja u novu vladu KS, Magoda je upozorio i najavio privatne tužbe tvrdeći da je oklevetan. 

Kada je Sanja Stanković, bivša supruga aktuelnog ministra u Vijeću ministara Staše Košarca, svjedočila pred Istražnom komisijom u Parlamentu BiH, ona je kazala da je njenu prijavu protiv bivšeg supruga tužilaštvo odbilo. Potom je navela kroz šta je prolazila. 

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

- Progutat će vas mrak, davljenje djeteta, napad na život i tijelo, udarci u potiljak, zar to nisu dokazi nasilja? Svjedočenje mog maloljetnog sina je odbačeno i anulirano naspram izjave ministra Košarca. Gledao me u oči i rekao da će naći doktora koji će naći doktora i reći da sam luda. U brak nisam stupila iz interesa, udala sam se za proizvođača gljiva, koji je u međuvremenu postao ministar. Ja sam ta koja je oduvijek bila javna ličnost - istakla je pred članovima Komisije Stanković, inače novinarka jedne televizije. 

Aleksandra Pandurević, bivša zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH, nakon prvog istupa Sanje Stanković i tvrdnji o porodičnom nasilju, ustvrdila je javno da je Košarac i nju udario.

Osim porodične i pravosudne, ovi slučajevi imaju i političku dimenziju. SNSD kao stranka kojoj pripada Košarac nije imala problem s optužbama koje se iznose na njegov račun a nisu ni koalicioni partneri iz HDZ-a i stranaka "Trojke", čim su podigli ruku i izglasali Košarca za ministra.

SDP nema problem s optužbama koje se stavljaju na teret njihovom kandidatu Magodi. A trebali bi. U politici bi eliminatoran kriterij za nečije postavljenje, naročito u izvršnu vlast, trebao biti i sam upitnik, postojanje sumnje - a šta ako on / ona stvarno jeste to počinio? Nema dokaza, kažu.

Baš kao što javnost često nemilosrdno reagira prema ženi, koja javno ustvrdi da je žrtva nasilja, postavljajući nedopustiva pitanja koja smo spomenuli na početku ovog teksta, utječući tako na druge žrtve pri odluci da li da progovore ili ne, tako i dio javnosti, naročito oni pojedinci koji se predstavljaju za autoritete u kreiranju javnog mnijenja, zdušno brane one čiji se postupak dovodi pod znak pitanja. 

- Malo mi je mojih bitaka, pa svako malo poturam leđa i za tuđe bitke - kaže Ivana Marić, prijateljica Kenana Magode, osoba koju mediji predstavljaju kao političku analitičarku i k tomu još nezavisnu, neformalna glasnogovornica "Trojke".

Ona se zdušno založila u odbrani Magode. Kaže, nema nikakvih dokaza protiv njega. Da se ne radi o osobi koja je nebrojeno puta optuživala bez ikakvih dokaza, možda bi se i moglo povjerovati da odbrana budućeg ministra i poturanje leđa pravdoljubive Ivane nema nikakve veze s njenim političkim motivima. 

S druge strane, Magodina formalna stranačka kolegica, Besima Borić ne želi Magodino imenovanje u novu vladu KS. Makar i zbog same sumnje i pitanja koje visi nad Magodom i SDP-om - a šta ako jeste kriv?

VEZANI TEKST - SDP brani Magodu: Da ima dokaza, smijenili bismo ga

- Ja ne protestujem protiv SDP-a, cijeli svoj život sam posvetila SDP-u, ja izražavam svoj stav protiv jednog prijedloga za koji smatram da nije u skladu sa politikom SDP-a, programom SDP-a, Etičkim kodeksom SDP-a kada su u pitanju kadrovi. Mi ukazujemo na nešto što ne bismo željeli da se dogodi. Ali ako većina odluči tako neka preuzme i odgovornost, ja se lično ograđujem od toga - poručila je članica Predsjedništva SDP-a. 

Kazala je i ovo: 

- Ne želim, kao SDP-ovka, kao članica SDP-a, da u moje ime, u naše ime, na ministarsku poziciju sjedne neko iza koga idu repovi tipa porodičnog nasilja. Vidjeli ste i ne želim ulaziti u to, optužbe njegove supruge, izrečene su na kraju krajeva i te zaštitne...Sud valjda ne izriče bezveze te mjere. Zaustavljen je taj proces, žena odustala nije htjela da svjedoči, najlakše bi bilo sad nju optužiti. Pita li se iko zašto je odustala, zašto žena sa troje djece neće da svjedoči i izlazi toliko u javnost?

Muškarac na poziciji moći

Sam SDP koji predlaže Magodu u svome je jučerašnjem saopćenju dao uvid u hipokriziju vlastite kadrovske politike i politike uopće. Sklon optuživanju bez optužnice kad su drugi u pitanju, SDP se zaklinjao u pretpostavku nevinosti i nepostojanje formalne optužnice ili presude. Da stvar bude zanimljivija, a potkrepljuje tvrdnju o hipokriziji, saopćili su da je "SDP apsolutno i neupitno protiv svake vrste nasilja". Naročito, kažu, porodičnog. A ako bi imali dokaze, navode, da je "neko od naših članova, posebno vršitelja funkcija, vršio porodično nasilje, odmah bismo poduzeli odgovarajuće korake za smjenu takve osobe i pokretanje postupka za njeno isključenje iz stranke". SDP-ove navode treba provjeriti, recimo, vidjeti pod Zaim Beriša. 

VEZANI TEKST - Predsjednik SDP-a Kiseljak uzeo ocu pare, davio ga i prijetio da će ga ubiti

Nije naodmet pitati i kako je SDP-u, koji je "apsolutno i neupitno protiv svake vrste nasilja", promakla presuda protiv Zukana Heleza, netom imenovanog ministra odbrane?

Dakle, iz svih slučajeva nasilja, dokazanog ili nedokazanog, gdje su akteri muškarci na poziciji moći, što zastupnici, ministri i članovi stranačkog rukovodstva svakako jesu, da se zaključiti da će odnos prema njima i njihovom "grijehu" ili grijehu zavisiti od toga koliko su važni stranci i kakav status uživaju u društvu. Sudske presude, dokazi, utemeljene ili neutemeljene optužbe mogućih žrtava nasilja nemaju ništa s tim da li će nečiji napredak u političkoj karijeri doći u pitanje. Postoje samo interesi. Svakako ne interesi eventualno oštećene strane, odnosno moguće ili dokazane žrtve. 

Praksa pokazuje da SDP nije iskren po pitanju Magode, kojem istini za volju na sudu nije dokazano nasilje, ali i dalje postoji to neugodno pitanje i sumnja. Predložili bi ga i imenovali po svoj prilici i da jeste dokazano. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.