open-navfaktor-logo
search
Trojka na mukama
Nikšić će biti kandidat za Predsjedništvo BiH ako niko ne bude htio, NiP insistira na Denisu, ali SDP-ovom
Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH i član Glavnog odbora ove stranke, kazao je da će Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ako niko drugi ne bude zainteresiran. 
18.04.2022. u 22:32
get url
text

On je za Federalnu televiziju kazao da je Denis Bećirović uvijek bio jedan od najozbiljnijih kandidata, te da je na prošlim izborima i bio kandidat za kojeg su uvjereni da je pokraden. 

Na pitanje o tome da predsjednik SDP-a nikada nije bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, Mašić je kazao da su bili različiti ciklusi.

VEZANI TEKST - Jedini cilj "Trojke" je ukloniti Izetbegovića, Čović i Dodik koji ruše BiH ne smetaju

- Recimo, naša politička procjena iz daleke 2006. godine je bila da najveću šansu za ulazak u Predsjedništvo ima gospodin Komšić (Željko) i zato je on bio kandidat. Onda je 2010. bio logično jer je već bio izabrani član Predsjedništva. Zbog čega predsjednici SDP-a do sada nisu, iskreno nemam odgovor na to pitanje. Predsjednici SDP-a su nekako uvijek išli na varijantu izvršne vlasti, u konktekstu premijera, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara ili premijera Vlade FBiH. Mada gospodin Nikšić, i to je javnosti poznato, je odavno rekao - ukoliko zaista ne bude niko bio zainteresovan da bude kandidat i da bude kandidat SDP-a na narednim Opštim izborima, da će u toj situaciji on preuzeti tu odgovornost, nijednog trenutka ne gurajući se da on to mora biti. Mislim da je to i više nego korektno - rekao je Mašić za FTV.

Stava je da SDP kao najjača opoziciona partija treba i mora da ima svog kandidata.

Ubrzo mu je odgovorio Vedran Jakupović, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo, stranke koja je koalicioni partner SDP-a zajedno s Našom strankom. 

- Gospodin Nikšić je "spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH", ali mi zasigurno nismo niti ćemo biti spremni glasati za njega - naveo je Jakupović na svom Facebook profilu.

O tome hoće li "Trojka" imati zajedničkog kandidata još nije definitivno rečeno. Prema informacijama, Narod i pravda insistira da to bude Denis Bećirović. No NiP ima i svog Denisa Zvizdića, koji je zamalo bio kandidat SDA 2018. godine, ali je odustao kada je shvatio da će biti unutarstranačkih izbora za kandidata i da on neće biti proglašen kandidatom SDA aklamacijom na Predsjedništvu stranke. 

Stav NiP-a u vezi sa Nikšićem ne čudi, a i nije neka tajna da odnosi u koaliciji "Trojka" odavno ne funkcioniraju. Tako je nedavno Nikšić koalicione partnere - NiP, optužio da su zajedno sa SBB-om radili na podjeli države.

Gostujući na OBN-u i komentirajući na temu izbornog zakonodavstva, Nikšić je na pitanja o Elmedinu Konakoviću, lideru NiP-a, i Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a, rekao: 

- Ja sam duboko uvjeren, jer sam razgovarao puno s njima, da oni nisu shvatili da time izdaju državu. Ali to je njihovo mišljenje bilo. Ja smatram…ja i sad ne kažem izdaja, ja smatram da je to vodilo podjeli države.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.